Ukrayna halkı - elbette ve hiç tartışma götürmez bir şekilde - savaşın kurbanı ve mağdurudur. İnsanlık değerlerini üstün tutanlar için yapılması gereken Ukraynalılarla dayanışmaktır. Ancak aynı şekilde Iraklılar, Suriyeliler, Filistinliler ve daha pek çok halk da bunu hak ediyor. Profile sarı-mavi bayrak koyup, Ukrayna halkı ile dayanışma görüntüsü ile Suriyeli, Afgan, Ortadoğulu düşmanlığı yapmayı, Ruslara karşı ırkçı yaklaşımları ikiyüzlülük ve çifte standart olarak görüyorum. Toparlamak gerekirse, artık sloganlarla, klişelerle, ABD'nin, AB'nin neo-liberal tekelci ve tek sesli medyası ile anlaşılacak bir çağda değiliz. Bu savaşı bir emperyalist savaş olarak görmüyorum. Rusya'nın yayılmacı siyasetinin sonucu olduğunu da düşünmüyorum.

Tarihin her döneminde olduğu gibi, bir kez daha yeni bir dünya düzeni kuruluyor ve her seferinde olduğu gibi bu düzen çatışmalar ve savaşlarla, güç mücadelesi ile kuruluyor. Konuyu Hollywood filmi izler gibi, Amerikan klişeleriyle izlemek bence doğru değil. İki konuya daha dikkat çekmek isterim: 1)Rusların tarihinde (elbette diğer sovyet halkları ile beraber) dünyayı faşizm belasından kurtarma onuru vardır Soğuk Savaşta eski Nazileri istihdam edenlerin özgürlükçülük söylemine sadece bu perspektiften bile temkinli yaklaşmak gerekir. 2) Rus oligarkları olarak kodlanan yeni yetme Rus zenginleri ile Batı'nın bankerleri, demokrasiyi yozlaştıran lobileri, vergi cennetlerine park etmiş hırsızları, insanlığı Mars'a götürme iddiasındaki devlet geçinmeli şarlatanların - en azından şekilsel olarak- bir farkı yok.

Ukrayna halkı ile dayanışırken kimlerle aynı trene bindirilmek istendiğimizi dikkatle sorgulamamız gerekiyor. Renkli devrim adını Stalinist ve Putinist propaganda makinesi takmadı. 2003 Gürcistan, 2004 Ukrayna, 2005 Lübnan renkli devrimleri diktatörlere karşı değil, meşru seçimlerle gelen hükümetlere karşı yapıldı. Tamamı, "özgürlük, demokrasi, sivil toplum" adına yurtdışından fonlandı. Renkli devrimlerin lider kadrolarının AB ve ABD ile doğrudan bağları olduğu da bilinmeyen bir sır da değil. Örneğin Gürcistan Gül Devrimi'nin lideri Saakaşvili, Gürcistan'dan kovulduktan sonra, Ukrayna vatandaşlığına geçirilip Odesa valisi atandı ve maaşı ABD tarafından ödendi. Saakashvili'nin ABD'den aldığı maaş, ABD'deki eyalet valilerinin maaşından daha fazlaydı (Yanlış hatırlamıyorsam 200.000$/ay). Renkli devrim denen devrimler böyle bir şey. Adında devrim olduğuna bakmayın, hepsi ABD ve AB yanlısı darbeler.

Not 1: GLOBAL ENFLASYON iyi patlayacak.

YÜKSEK FAİZE alışın.

Malı olan, malını korusun.

Öyle 60 ayla OTOMOBİL, 240 ayla EV alma devri bitti.

Vaktinde malınızı alacaktınız.

Not 2: Bir de Rus oligarkların batıdaki mal varlığına el konulmasına haksızlık diyen bir güruh türemiş. Oligarklar o serveti çalışarak elde etmedi. SSCB çöktükten sonra kamu mallarını ölü fiyatına alarak elde ettiler. Hak etmedikleri servetleri ellerinden alınmış oldu bu şekilde. İşin en ilginç yanı Rus oligarkın 600 milyon $'lık yatına el konulmasına haksızlık diyen bizdeki soytarıların cebinde çay parası bile yok. Mafya babasına özenen sokak çocuğundan farkları yok.

Not 3: Dünyada zafere giden en sağlam yol mazlumla, mazlumlukla yazılan bir tarihten başlar. Ne acılar çektik üzerine kurulu bir meşruiyet..

Not 4: Bir gün çok paran olsun ve o parayla neleri elde ettiğini gör ondan sonra para için her şeyi yapmaya değer mi değmez mi görürsün!

Not 5: Genç diri bedenler nasıl çapkınlar için yeni kızılelmalarsa  daha fazla para da zenginler için öyledir..

Not 6: En acı olan da şu: Paranın olmadığı yerde sevgi olmuyor..

Not 7: Adam Avrupa’ya kaçak işçi olarak gidebilmek için kırk takla atıyor, sonra Almanya’ya bir şekilde yerleşip 3-4 çocuk yapıyor, tonla sosyal yardım alıyor, sonra 1200€ kira vermekten yakınıp ülke ekonomisini beğenmiyor.Dön ülkene de asgari ücretle şehrin göbeğinde 3+1 evde kal.

Not 8: Kapitalizm, kanaatkârlığın terkiyle vücut buldu. Kazanç peşinde koşan girişimci insanlar dünyanın her yerinde mevcuttu, fakat sosyal hayatın mihveri ticaret değil, ibadetti.

Not 9: Kadınları eskiden gökten yanlışlıkla yeryüzüne düşmüş melekler olarak görürdüm. Meğer gördüğüm rüyaymış. Kadınlara aşırı değer yükledik. Yük ezer insanı. Rahat bırakmak lazım. Onlar da içlerinden geldiği gibi davransınlar.

Not 10: Kalbin kılavuzundur..

Not 11: Paramparçayız, kendimizden kaçarak, kendimizi arıyoruz.

Not 12: Her yoksul, başka bir yoksul doğurarak sefalete yeni bir rehin verdiği andan itibaren suçlu olur.

Not 13: Efendilere köle gerekir, köleler ne kadar çoksa efendiler de o kadar çok zenginleşir.

Not 14: Dünya giderek daha sert, daha soğuk, daha kasvetli ve daha adaletsiz, daha merhametsiz, daha can yakıcı, daha zor, daha katlanılamaz olacak.

Not 15: Ne dünyanın tüm armağanları, ne de tüm lütufları, başımızdaki despotun kıskanç sıkıntısının bize zehir ettiği bir anlık neşenin yerini tutar. (Goethe, Genç Werther’in Acıları)

Not 16: Ekonomik krizin varlığını kabul etmediğimiz sürece ekonomik depresyon devam edecektir. Hiperenflasyon sürecini hızlandıran kararları görüyoruz. Yüksek enflasyonu modern her kuşakta test eden(x,y,z) ilk ülke olma yolunda gidiyoruz.. Z kuşağıda sonraki jenerasyona anlatabilecegi bir hikaye sahibi oldu... bir ekmek ,yağ sırasi görmedik demezler.

Not 17: Gerçekleri söyleyen herkese muhalif diyorlar,  yarattıkları herşey sanal olunca gerçekliklerinin sanal olduğu bir dönemin sonu gerçeklerle elbet yuzlesmektir. Bu iki gerçekten biri sanal diğeri hakiki.. Matrix filmindeki sahne gibi.Hangisinde yaşanmak isteniyorsa onda yaşanacak..

Not 18: Rusya,Venezuela,İran, hepsi az çok yaptırımlara muhatap ama petrol gaz zengini, İran Rusya gıdada kendi kendine yeterli, o yaptırımlar bize uygulansa, Venezuela'dan beter oluruz şu hâlde. 90'larda canlı hayvan ihraç eden TR, asgarî 10 yıldır okyanus ötesinden dana, inek ithal ediyor...

Not 19: Mazotta bunlar daha iyi günler. Eğer Putin psikopatlığı bırakmazsa haftaya Rusya’nın nın petrol ihracatı durdurulacak. Ondan sonra Brent petrol 150- 160$'a kadar çıkar. Eğer içeride hükümet ÖTV'yi kaldırmazsa mazot 28-30 TL'ye kadar çıkacak.

Not 20: *Küresel buğday ihracatının yaklaşık %26'sını Rusya ve Ukrayna temsil ediyor.
*Ukrayna global mısır ihracatının %17'sini temsil ediyor
*Avrupa'nın ithal ettiği her litre Ayçiçek yağının yarısı Ukrayna'dan geliyordu.
*Artık Ukrayna'nın en büyük limanları yok!
Tüm dünya hammadde fiyatları özellikle buğday ve mısır çok hızlı yükseliyor.

Not 21: Rahmetli dedem bir mevzuya çok atarlandığımda, "yapma, hayat seni onunla sınar." derdi.

Not 22: "Kendi kendilerini kandırmakta güçlük çekmeyen kişiler, başkaları tarafından da kolayca kandırılırlar." - Eric Hoffer, Kesin İnançlılar, 1951

Not 23: "Rejimlerin kendi ecelleriyle ölmeye bırakıldıkları yerlerde sonuç, çoğunlukla toplu bir uyuşukluk ve içtimâî çöküntüdür." - Eric  Hoffer, Kesin İnançlılar

Not 24: Bilgin'e sormuşlar: Zehir nedir?
Yanıtlamış:
İhtiyacımızdan fazla olan her şey zehirdir!
Bu güç olabilir veya tembellik, yiyecek, ego, hırs, ihtiras, kendini beğenmişlik, kıskançlık, korku öfke, nefret, hatta iyi niyet.
Unutmayın,
İlaç ile zehir arasındaki farkı
"doz" belirler.

Not 25: Bir toplumun yönetici ve zengin sınıfları bencilliğin pençesine düşünce, o toplumun parası bozulur. Hasta para, mânen hasta bir toplumun eseridir. (Makrızi, İğasetü’l-Ümme, 1405) ⁦

Not 26: Dünya 1929 yılında Büyük Buhrana girdi, 33-34’te dibi gördü, 39 krizden çıktı filan derken Dünya Savaşına girdi

Kapitalizm 2009’da girdiği Kalıcı Durgunluktan çıkamadan Salgın ile ikinci darbeyi yedi, ekonomik kriz derinleşti. Şimdi Ukrayna Savaşı tüm bölge / dünyayı tehdit ediyor. Umalım 3. Dünya Savaşı gelmesin arkadan.

Not 27: Ben de biliyorum / Uygun olmadığımı / Bu dünyaya/ Onun içindir ki ölüm / Denizin doğurduğu eşsiz dalga..

Ve sen nereme baksan, oramda bir kalp çarpıyor. (Alaaddin Özdenören)

Not 28: Şimdi hiçbir yerde akaryakıt fiyatı doların üstüne çıkamaz çünkü petrolün de karşılığı aynı silah gibi dolardır. Akaryakıt fiyatına bakıp doların ne olacağını görebilirsiniz. Bilmediğimiz bir ülkede akaryakıt 20 olursa dolar 20 olur çünkü dolar her zaman o akaryakıta yetişmek zorundadır. Dolar 20 olursa da sterlin yani pound 27 olur. Dinar 60 olur, yen 16 olur, altın 1200 olur. Anlıyorsunuz değil mi ?

Not 29: 1993'de asgari ücret, bugünün parasıyla 418$ idi.

ABD enflasyonu dahil hesaplama bu.

Yani yaklaşık 6000 TL.

Üstelik bu dönemde EV almak da bugünkü kadar zor değildi. 

Otomobil pahalıydı fakat.

Gıda ucuzdu.

Bir ülkede neredeyse 30 sene önce, asgari ücret %40 fazla ise...