2. Dünya Savaşı öncesinde Hitler'in meşhur Kavgam kitabını okumayanlar onun barışçıl bir devlet adamı olduğunu sanıyorlardı. Aniden Polonya'yı işgal edince herkes şok olmuştu. Halbuki Hitler neler yapmak istediğini orada tek tek anlatmış. Putin de geçen yaz kaleme aldığı gazete makalesinde Ukrayna'nın tarihi olarak Rusya'nın parçası olduğunu uzun uzadıya anlatmıştı. Anlayanlara tabi. Anlamayanlara da silah dayadı sonunda. 

Bu arada Hitler, sanıldığı gibi Berlin'deki sığınağında intihar etmedi. Cesedi hiçbir zaman bulunamamıştır. Arjantin'e kaçıp uzun yıllar daha orada bir köyde yaşamıştır. O tür insanlar asla intihar etmez.

Düşmanını dostundan iyi tanıyacaksın.. Putin'i de sürekli takım elbise giyiyor diye barışcıl bir devlet adamı sananlar var. Daha 2 gün önce bizim tv kanallarında Rusya yanlısı propaganda yapılıyordu. SSCB'yi tekrar kurmak isteyen eski bir KGB ajanından başka bir şey değil. Hitler nasıl Polonya'yı Prusya yani Almanya'nın parçası olarak görüyor idiyse, Putin de Ukrayna'yı tarihi olarak Rusya'nın parçası olarak görüyor. İdeolojik saplantıları olan insanların pragmatik hareket etmesi bekleniyor. Yaptırımlar isterse 10 yıl sürsün. Umurunda bile değil.

Putin'e askeri cevap verilmediği müddetçe ekonomik yaptırımlar vız gelir tırıs gider. Yaptırımların etkili olması için doğalgaz akışı tamamen kesilmeli. Buna Avrupa ve Tütkiye ne kadar dayanabilecek; o da ayrı bir olay.. Yani tekrar edelim. Putin'in belinin kırılması için ya cephede askeri olarak yenilmesi lazım ya da gaz akışının tamamen kesilmesi lazım. Üçüncü bir yol YOK.

Son olarak, dün itibarıyla alınan bugün uygulamaya  konulan en önemli karar Rusya’nın küresel ödeme sistemi swiftden çıkarılmasıydı. Rusya Swift'ten çıktıktan sonra Rusya ile ticaret diye bir şey olmayacak. Türkiye buna kendini hazırlasa çok iyi olur. Ayrıca bütün NATO ülkeleri hava sahasını Rusya’ya kapattı. Türkiye hariç. Daha ne olmasını bekliyoruz acaba? Türkiye bu şekilde ne şiş yansın ne kebap havasında devam ederse Türkiye’ye yaptırım kararı bile çıkabilir. 

Not 1: Dünya’da yeterince acı var. Daha fazlasını düşünmek bile istemiyorum.
Çözüm için genel olarak orantısız bir cevaptan duyulan korkuya ihtiyaç var.. Düşmanları korkunç alternatiflerle yüzleşmeye zorlama fikri Putin'i heyecanlandırmış görünüyor...

Not 2: Bu sistem alçaklığı alkışlıyor. Çok çalanı ödüllendiriyor, az çalanı mahkum ediyor. Barış çağrısı yapıyor ama şiddet uyguluyor. Sana komşunu sevmeni vaaz ediyor ama aynı zamanda senin onu yiyerek hayatta kalmaya zorluyor.

Biz Hayır Diyoruz, Eduardo Galeano

Not 3: Yoksullara zenginlik ilüzyonları satılıyor, ezilenlere özgürlük ilüzyonları, yenilenlere zafer düşleri ve güçsüzlere iktidar düşleri.

Not 4: Eğer itilmezse hiçbir diktatör düşmez, etkili darbeler dışarıdan vurulamaz.

Biz Hayır Diyoruz, Eduardo Galeano

Not 5: Artık herkesin acı ve endişeyle yatıp derin korkular ve kederlerle uyandığı kaotik bir gezegende yaşıyoruz. Aydınlık, rahat, konforlu bir gelecekle ilgili fanteziler ürküntü verici senaryolarla karardı çoktan. Dünyanın bir yarısı neredeyse her gün hayatta kalabilmek için mücadele veriyor. Diğer yarısı iyi kötü çarkını döndürecek imkanlara sahip ve bunları kaybetmenin korkusu bütün hayatlarını kaplayan bir kabusa dönüşüyor her geçen gün. Mutlu bir azınlıksa tatminsizliğin dibini bulmuş, kolay kazanılmış güç ve servetlerini hangi saçmalıkla çarçur edeceğinin derdinde.

Not 6: Bir haftadır hepimiz Ukrayna uzmanıyız...
Bölgedeki dağları, bayırları bile ezberleyenlerimiz var.
Silahlar sayılıyor, yığınakların boyutu hesaplanıyor.
Fakat garip değil mi?
Bu gidişle tahıl ve petrol fiyatlarının asla düşmeyeceğini aklına getiren yok.
Düşünelim mi bunu?

Not 7: Paran oldu mu Zengin oldun mu servetin oldu mu bulduğun deliğe değil istediğin deliğe giriyorsun.. Bu da melezleşmeyi kaliteyi ve ırkın güzelliğini getiriyor sonunda.

Not 8: Ahlaksız ve zalim Putin. Ekonomik ve entellektüel hiçbir değer üretmeyen Rusya’nın Allah vergisi doğal gaz petrol ve  insanlık düşmanı silahlarıyla bir ülkeyi gasp girişimi.. Moskova’da 1500 yıl önce Rusya yoktu, Altınordu devleti vardı. Defol git o zaman Moskova’dan Ruslarını da alıp. Bir de deli mantığına bakar mısın: Aynı dili konuşuyormuş zaten aynı milletlermiş Ruslarla Ukraynalılar. O zaman Saddamı niye yok ettiniz Kuveyt e girdi diye? Kuveyt’te Arap Arapça konuşuyor. Dünya aynı milletin farklı devletleriyle dolu. Putin bir canidir, katildir. Nokta..