Elektrik dağıtım ve üretim şirketleri döviz kredisi alarak yaptıkları özelleştirme bedelleri ve yatırım bedellerini halka yıkmak istiyorlar. Dağıtım şirketleri dağıtım hatlarını yenileme, ek yatırımları da faturaya dağıtım bedeli olarak yansıtıyor. Tüm bunlardan arta kalan öyle az gibi gözükse de 85 milyonluk ülke milyarlarca TL (eski parayla katrilyarlarca) elektrik fatura bedeli düşününce kılçıksız % 5. Süper iş değil mi? Kredin devlet bankaları ve dış kaynaklı döviz. Bir kısmı hibe.

Şimdi geleceği öngöremediğin için aldığın döviz kredisi zararını da halk kapatsın ha. Buna çanak tutup bunu sağlayan devlete yazıklar olsun. Dağıtım, üretim özel şirketlerde, baksınlar başlarının çaresine. Ben mi dedim gidin dövizli kredi kullanın, hedge nerede? yapılan yatırımların %80'i hatalı. Zarar ediyorlarsa işi kamuya geri versinler, elektrik kWh fiyatı 70-80 krş.'a düşer.

 Herkes elektriğe mahkum, vur abalıya! Böyle bir şey olabilir mi?

Pek çok şehirde yapılan gösterilerin ardından "bir şeyler yapılacak" diye açıklama yapan iktidar, milyonlarca hane ve işyeri ödeme yapmazsa paşa paşa işi düzeltmek zorunda kalır çünkü yaklaşan bir seçim var ve "oy" hesabı yapmak zorunda. Bu güç şimdi kullanılmaz, sessiz kalınırsa yarın TÜFE %60-70, ÜFE %120-140'lara geldiğinde daha çokkk çok zam görürsünüz... Enerji faturası çok ağır ama en ağırı ise ona yaklaşamayan gelir seviyesi. Gelirsizlik en büyük sorun.

Elektrik faturaları, benzin faturaları, doğalgaz faturaları İnsanları canından bezdirecek duruma geldi. Bu elektrik faturalarına ve zamlara bir yerde dur denmesi gerekiyor. Dayanacak mecal kalmadı. Yakında insanlar iyice çıldıracak.

1 yılda dolar Türk lirasına karşı %90 artınca enflasyon patladı. Yılı %36 enflasyon ile bitirdik. Şimdi %48,7 oldu. Önümüzdeki aylarda %55 ve üstü şimdiden cepte. Artık bundan beteri olmaz derken TCMB’ye olmayan bir kâr yarattırıp Şubat ayında bunu hazineye çektiniz. Şimdi yeni bir Kredi Garanti Fonu ile parasal genişlemeye hazırlanıyorsunuz.

Bu saatten sonra Türk lirasının seviyesi buralarda kalsa o da dert. İhracatçıyı destekleyeceğiz diye çıktığınız yolda bu üretici enflasyonu ile TL daha fazla değer kaybetmezse ihracatçı 3-4 aya fiyat tutturamaz hale gelecek. Türk lirası daha fazla değer kaybetse enflasyon daha da artacak.

Hükümet adına her konuşan enflasyon tahmini yapıyor, üç vakte kalmadan tahmini yanlış çıkıyor. Bu konuda hiç konuşmasanız en faydalı işi yapmış olacaksınız.

Ortada enflasyonla mücadele kalmadığı için bundan sonra hep beraber baz etkisi duasına çıkmamız en akıllıcası olabilir.

2022 enflasyonunu bu şartlarda %40’ta bitirirsek öpüp başımıza koyacağız.

Bu bağlamda, sürdürülebilir fiyat istikrarı için başarı potansiyeli tamamen ortadan kalkmıştır. Enflasyon gümbür gümbür gelmektedir. Enflasyon karaborsacıların, stokçuların, peşin parası olanların, tek dökmeden kazananların servete servet katmanın bir göstergesidir. Enflasyonu azaltmadan, fakirin durumunu düzelteceğini iddia edenler, en büyük sahtekârlardır!

Hayırlı olsun. Gördüğünüz gibi elektrik zamlarından başladık ekonomik çöküşe kadar geldik. Sorun çok ama çok büyük. Allah selamet versin.

Not 1:  Bazen düşünüyorum da galiba boşuna çırpınıyoruz. Türkiye uygar dünyadan ve o dünyanın temel kavramlarından o kadar hızlı uzaklaşıyor ki; her geçen gün, bir öncekini mumla aratıyor.

Not 2: Epiketos;  “eğer gerçeği arıyorsan her zaman zafer peşinde olmamalısın ve gerçeği bulduğunda artık mağlup olmaktan korkmana gerek kalmaz” der.