ABD enflasyonu Haziran’da yıllık yüzde 9,1 olarak rekor tazeledi. Beklenenden yüksek gelen bu veri, Fed’in 75 baz puanlık faiz artışları yerine gelecek 2 belki 3 toplantıda en az 150 baz puan artışı yapmak zorunda kalacağının habercisidir.

- [ ] Hani enflasyon geçiciydi? Hani her şey güzel olacaktı pandemi bitince? Buradan çıkan ders ne biliyor musunuz? Merkez Bankaları gerçekten bağımsız olmalı ve hiçbir Merkez Bankası enflasyon hedeflemesini % 1 den daha uzağa atmamalı. Bu kanun değil anayasa metni olmalı tüm dünya devletleri için. Çünkü enflasyon zombi şirketler, sermaye ve zenginler sülük gibi yaşasınlar diye karşılıksız para basmak ve üretime bağlı olmayan aşırı para arzının maliyetinin yoksula zamlar yoluyla ödetilmesi demektir. 

- [ ] Karşılıksız para basımına ve MB lerin bağımsızlığına öncelikle fakirler alt gelir grupları sahip çıkmalıdır. Merkez Bankalarının bağımsız olması yetmez, niye yetmez? ABD de gördük. Birleşik devletlerde ve Avrupa’da Japonya da bağımsız olsalar da hep varsıllardan yanalar ve ahlaki çöküntü içerisinde merkez bankası yöneticileri. Hem zenginlerden yanalar hem de finansal yatırımları var. Bu nedenle merkez bankalarına atananlar hem vasıflı hem ahlaklı hem de tarafsız olacaklar. Eğer taraf olacaklarsa fiyat istikrarından ve halkın çıkarlarından yana olacaklar.  Yok öyle yağma! 

- [ ] Anlayacağınız okumuşun ahlaksızı da iyice ahlaksız ve tam hırsız profesyonel oluyor. Dürüstlük ve güzel ahlak olmazsa olmaz merkez bankası yöneticilerinde ve tüm devlet kademelerinde. Yoksa dünya ve ülkemiz pahalılaşan hayat şartları ve eriyen satın alma gücüyle orta sınıfın iyice çöktüğü hatta yok olduğu, geniş halk kitlelerinin fakirleştiği bir dünyaya hazır olsun. 

- [ ] Hoşçabakın zatınıza..

Not 1: Kendimizi sürekli başkalarıyla kıyaslamak, bitiş çizgisi olmayan bir yarışta koşmak gibidir. Susan David

Not 2: Yakınındaki biri sevmeyi/sevilmeyi beceremiyorsa ya da sen bunun yolunu bulamadıysan, tepinip durma!
Hem belki sana ihtiyacı yoktur.

Not 3: Neden marketlerde her şey pahalandı? 

-Sanayici sütü üreticiden alıyor
-Yolda zamlanan mazotla götürüyor
-1500-2000 TL köprü otoyol ücreti
-İş gücü maliyetleri arttı
-Üretici elektrik doğalgaz kullanıyor

Not 4: Acımız büyük

Yaşananlar şunlardandır:

-ödüllendirilmiş cehalet,

-kibirlendirilmiş vasat,

-kışkırtılmış lümpenlik,

-içi boşaltılmış dindarlık,

-sadakate indirgenmiş ‘liyakat’

Unutmayın şafak gecenin en karanlığında doğar.

Not 5: Pazarda yürüyemiyoruz, esmer, çekik gözlü, çekik gözsüz, kısa boylu, uzun boylu…herkes Erdoğan’ı anarak alışveriş ediyor.

Not 6: İstediklerini elde ettiğin anda mutlu olacağını zannediyorsun. Bu yanlış bir düşünce. Onu elde ettiğin anda yeni kaygılar, üzüntüler, nefretler, korkular ya da istekler ortaya çıkacak. Mutluluk bir şeyleri elde etmek ve zevk duymakta değil istememektedir.

Not 7: Günlük işini bitirince yılan kılığın­ da Bilgi Ağacı’nın altında yatan, tanrının kendisiydi: Tanrılı­ğın yorgunluğunu böyle çıkarırdı... Pek güzel yapmıştı her şeyi. Tanrının yedi günde bir aylaklığıdır şeytan, başkası değil…

Ecce Homo, Nietzsche

Not 8: İnsanlık tarihi, insanlardan çok, nesnelerin tarihidir. Bu tarihe İskender, Kanuni veya Napolyon değil; ipek, baharat, afyon, çay, kahve, kakao, pamuk ve nihayet petrol hükmedegeldi.

Not 9: ABD, Çin, Japonya kapmış aslan payını
Hukuksuz demokrasi dünyaya tek teselli
Kapitalizm böyle paylaştırır tayını
Çoğunluk sürünürken üç ülke yüzde elli!
Tolstoy, kapitalizmi hiç sevmedi. Kendisi feodal bir bey, “dokuz köyün sahibi” bir toprak ağası olduğu için mi? Hayır! Kapitalisti sadece bencil değil, aynı zamanda akılsız saydığı için.

Not 10: Ticaret fertleri, sanayi milletleri zenginleştirir. (Değerlendirebilirsek) İstanbul’un değil, Anadolu’nun taşı toprağı altındır. (İbrahim Bodur) ⁦

Not 11: Restoranlar ne yazık ki ya çok pahalı olacak ya da kapanacak. Artık daha iyi kalitede, daha iyi servisle ama biraz pahalı hizmet veren restoranlar ayakta kalacak..

Not 12: Gerçekliği kazandık ama düşleri kaybettik. (Robert Musil, Niteliksiz Adam)

Not 13:  ⁦⁦ “Bir aydır tedbir için haykırıyorum. Bu konuşmayı yapmamın üzerinden bir ay geçti. Bugün CDS 900’e ulaştı! Bu işin şakası yok. Hükûmete bir kere daha sesleniyorum: Derhal tedbir alın”