Son enflasyondan sonra Türkiye biraz daha fukaralık çukuruna doğru düşmeye başladı.

Türkiye dibi ne zaman görür diye soruyorlar?

Türkiye hiçbir zaman dibi göremez. Çünkü fakirliğin dibi yok. Fakirlik sonsuzdur.

Geçen her yıl her ay daha da fakirleşirsiniz.

3 yıl önceki alım gücünü bırakın bir ay önce aldığınız ürünü bugün aynı fiyata alabiliyor musunuz?

Aşağıdaki grafikte genişletilmiş para arzının görüyorsunuz. 

M2 Para Arzı (TCMB)

Türkiyede hükümet enflasyonun sebebini bulmak için marketlerle pazarcılarla uğraşıyor. Yeldeğirmenleriyle savaş. Fakat gerçek müsebbib çok yakında. TCMB'nin M2 para arzı pandemi başladıktan sonra uçmuş gitmiş. Adeta 3 kat artmış. Hadi 2 kat arttı kabul edelim.%200 yani. 2 yılda toplam % 20 büyüyen ülke 2 kat para arzını artırırsa ne olur? Matematiksel olarak her şeyin fiyatı 2 yılda 10 kat artar. Üretim olarak karşılığı olmayan para=enflasyon.

TCMB M2 para arzını yarı yarıya küçültsün. Enflasyon nereye gidiyor bir görelim. Uçuyor kaçıyor denilen ev, araba fiyatları tepetaklak gider. Enflasyonun çözümü çok basit aslında. Üretimi artıramıyorsan para arzını kısacaksın. Sadece siyasi irade yok.

Son günlerde bazı kişiler bunu coğrafyaya bağlıyor.
İbn-i Haldun'un o sözünü söyleyip kaderci bir düşüncenin arkasına saklanıyor:
Coğrafya kaderdir.
Hayır! Coğrafya hiçbir zaman kader olamaz!
Kader olan bile bile seni fakirleştiren bir siyaset için sandıkta attığın oydur!

Not 1: “De ki: Eğer babalarınız, oğullarınız, kardeşleriniz, eşleriniz, kabileniz, elinize geçirdiğiniz mallar, durgunluğa uğramasından korktuğunuz ticaret, hoşunuza giden evler, size Allah’tan ve Peygamberden ve Allah yolunda cihaddan daha sevimli ise; o zaman Allah’ın emri gelinceye kadar bekleyedurun. Ve Allah; fasıklar güruhunu hidayete erdirmez.” 
(Kurandan bir ayet)

Not 2: Dünya Will Smith'in tokadı ve Ukrayna'yla oyalanırken "Büyük Sıfırlama"yı kurgulayan elitler Dubai'de toplanmış yakın geleceği konuşuyordu. Haberiniz oldu mu? Muhtemeldir ki, olmadı. Çünkü artık onlar hakkındaki haberlerin üzeri hafifçe örtülüyor, dikkatlerden kaçırılıyorlar. Neden? Devletler itişip kakışır, orta sınıflar yavaş yavaş erirken bu adamların işleri tıkır tıkır yürüyor da ondan...

Not 3: Coğrafya kaderdir' lafı, hanidir dillere pelesenk oldu. Pek çok stratejist bu lafı, olur olmadık yerlerde kullanıyor. Kimileri Ortadoğu'dan, kimileri Yakındoğu'dan, kimileri de Avrupa veya Asya'dan bahsediyor. Ezcümle, galiba aslında coğrafyamızdan pek de emin değiliz. Lafa itibar edecek olursak, yani eğer coğrafya kaderse, herkesin keyfe mâyeşâ tarif ettiği, emin olunmayan bir coğrafya, ister istemez emin olunmayan bir kader doğuracak demektir.

Not 4: Futbol gerçekten de "kitlelerin afyonu"ydu, yalan yok!
Ama kabul edin ki...

Bizim futbol bunu bile beceremedi...
Bir gram kalmış tadını, tuzunu bile kaybetti

Not 5: Sırtını Alman devletine dayamasına rağmen sürekli Türkiye bedava diye yorum yapan burada pahalılıktan şikâyet edenleri nankör olmakla suçlayan gurbetçilere ya Türk ya Alman vatandaşlığını seçin deyip ne kadar ahlaksız çıkarcı olduklarını teyit etmek lazım. Gurbetçilerin oy kullanma hakları iptal edilmeli kısa vadede eğer vatandaşlıkları iptal olmuyorsa.

Not 6: Bizim gibi ülkelerde iktidarda kalma sırrı: Üst yöneticileri ve oligarkları boğa gibi zaptet, halkı temel hizmetlerle (yol, köprü, sağlık, üniversite, sosyal yardımlar v.b.) şımart, meclisi (milletvekillerini, parti yöneticilerini) ara sıra yemle. Daha da sırtın yere gelmez siyasetçi olarak.

Not 7: Ahirzamanda, Maddi Mal Çokluğu içinde olupda, Fakat  Manevi Yoksulluk içinde Yaşayanlara, Zengin..

Ahir zamanda mıyız bilmem ama enteresan zamanlarda olduğumuz kesin.