Kamu bankasının verdiği kredi sizin benim ödeğimiz vergiler,MB eylülden bu yana 400 baz puan indirime gitti özel bankalarda kredi faizleri aynı hatta arttı bile düşen sadece mevduat faizleri bu faiz indirimi kime yaradı ???
Bence en önemli soru bankalar bu ortamda %15-16 faizle TL mevduatı hangi enayiden bulacak? Mevduat bulamayan banka nasıl kredi verecek? Dahası hızla yükselen dövizden dolayı sürekli görev zararı yazıyorlar. (Mevduatlarıın %60'ı döviz). Bir de banka hisseleri borsada yükseliyor. 

Yani nereden tutsanız elinizde kalıyor.. Yılbaşına kalmadan patlayacak. Sonra 800 baz puan trajik bir faiz artışı gelecek. Bu filmi daha önce çok gördük. Temcit pilavına döndü.

Brunson hikayesinin bir tekrarı yaşanıyor. O zaman da 6.5'dan bol bol $ almıştı millet. Sonra Albayrak'ın dediği gibi ellerinde patladı. Su konjektur de en az %25-30 bandinda olmaliydi faiz.. Eğer dünya faiz artırırken biz burada ya da aşağılarda tutarsak faizi ülke olarak; o zaman şüphesiz döviz dolar yükselmeye devam edecektir ucu açık olarak. Ve fakat seçimlere gidilirken yatırımlar artar evler satılır ümidiyle satın alma gücünün düşmesine, fakirleşmeye, enflasyon ve gelir dağılımının bu denli bozulup bir avuç zengin mülk varlık sahibi dışında geniş  kitlelerin yoksullaşmasına, ileride fayda sağlayacak olsa da bu acı ilacı içirmeye devam etmeye hiçbir iktidar göz alamaz.

Teknik olarak uzun vadede hükümetin ve MB nın faiz politikası doğrudur. Ama bu acı ilaçtır. İçirmesi zordur. Fakültelerde okutulmuyor ama dünyanın en iyi üniversitelerinin (Harvard, MIT, Stanford, Chicago, Yale zart zurt) ekonomi bölümünde doktora yapmışları çalıştıran Fed birebir "Faiz sebep enflasyon sonuç"u uyguluyor: ABD de Enflasyon %6.2, faiz 0.00-0.25.

Tıpaları ve söylemleri geçin. Hani eleştiri yaparken insaflı olalım. Onların parası rezerv para olabilir diyeceksiniz ama olsun neticede ABD Fed negatif faiz uygulayarak faiz sebep enflasyon sonuç politikası izliyor. Kendi MB i eleştirirken dışarıya bir şey demiyoruz. Gerçi ABD içinde bile ancak cılız bir kaç ses çıkıyor FED’in şu anki politikasına karşı. Fakat bu gidişle enflasyon ABD dahil her yerde kavga çıkaracak boyuta çıktı çıkacak.

Ayrıca bankaların ucuz kredi veriyoruz kimse almıyor sözü de irdelenmeli. Ne kredisi veriyorsun? TL. 100 bp faiz indirdiğinde FX %4-5 yukarı gidiyor. Bütün yatırım maliyeti FX. Hammadde fiyatı TL bazında 1 yılda %80-120 artmış. O kadar yüksek maliyetle yatırım yapıp adam kime satacak? Halkın alım gücü çökmüş. Geri dönüşü olmayan yatırımı kim yapar? TL kredi çeken de FX, altın, ev, araba alıyor. Bu da FX'i daha da yukarı itiyor. Fasit döngü. Yatırım yok, istihdam yok.. Bunun gerçekten görülemiyor olduğuna inanmak imkansız.