Bugün İzmir'in düşman işgalinden kurtuluşunun 100. yılı. Ağırlıklı olarak Cumhuriyetin üçüncü ve dördüncü nesilleri olarak yarın bu önemli tarihsel olayın yüzüncü yılını kutlayacağız. (Bugün de İzmir'in en güzel ilçesi Selçuk-Efes'in kurtuluşunun 100. yılı - kutlu olsun.) İstiklal Savaşının başlangıcını 19 Mayıs 1919 olarak kabul ediyoruz; Mustafa Kemal'in Samsun'a çıkışı, direnişi örgütleyişi,  milli ordunun kurulması, önce müdafaa, daha sonra taarruz ve 9 Eylül 1922 günü Ankara ordusunun İzmir'e girişi ile kenti düşman işgalinden kurtarması.

İstiklal Savaşının bitiş tarihi olarak Lozan Antlaşmasına imza konulmasını, modern Türkiye'nin sınırlarının belirlenmesini kabul etsek de Kurtuluş Savaşı fiilen İzmir'in kurtuluşu ile sona ermiştir. Sonrası orduların değil, diplomasinin başarısı, galibiyetin tescilinden ibarettir. 

İzmir neden önemlidir? Bu sorunun en önemli cevabı şu olsa gerek: İzmir, modern ve laik bir cumhuriyetin kurulması ve yaşaması için olmazsa olmaz kentlerin başında gelir. İzmirsiz modern bir toplum ve laik bir cumhuriyet imkansızdır. Bu anlamda İzmir İstanbul'dan da önemlidir. İstanbul 1500 yıldır imparatorluk payitahtıdır; önce Bizans, sonra Osmanlı. Son dönemlerinde sanayi devrimini ıskalamış, çürümüş, iktisadi olarak sömürge durumuna düşmüş, mali bağımsızlığını bile kaybetmiş, modern dünyada yeri olmayan despot bir sultanlığın simgesi halindedir.

İzmir ise Türkiye'nin dışa dönük, aydınlık ve modern yüzüdür; dünyayla temas halindedir. Henüz İstanbul işgal altında iken İzmir Kongresi toplanmış, modern iktisadi ilişkilerin temeli atılmıştır. Ata'nın Latife hanımefendi ile stratejik evliliği bile İzmir'in önemine istinadendir. İzmir de bütün cumhuriyet tarihi boyunca Atatürk'ün ve cumhuriyetin kendisine verdiği değeri hak edecek pozisyonu tutmuş, her zaman özgürlüğün, demokrasinin, aydınlığın merkezi olmuştur.

Sanırım bu ruh ve anlayışla İzmir bugün, uzun yıllar unutulmayacak bir 100. yıl kutlaması yapacak. Selçuk'un kurtuluşunun 100. yılını Selçuk'ta yaşamak nasip oldu, umarım yarın İzmir'de o tarihi kutlamada bulunmak da nasip olur. 

Kutlu olsun.

Son söz: Buraya geldik ve göçtük.
Bu dünyada kimse baki değildir.
Böylece bu dünya gelinen ve gidilen bir yer olup
Hiçbir kimse burada baki kalamaz.

(İzmir/Selçuk’ta Şahabettin Dede türbesindeki kitabede yazanın tercümesi)

Not 1: Borsayı hala TOPLUM KAZANSIN ortamı zannedenler var.

Borsada toplum kaybeder.

Kazananlar azınlıktır.

Bu azınlığa hizmet verilir.

Bu azınlık hizmet satın alır.

Bu azınlık, akıllı kesimdir.

Türkiye'de ANADOLU ÇAKALI tiplerle doludur borsa. Uyanık geçinirler.

Not 2: Kimi EV SAHİBİ YAMYAMLARA kendinizi yedirmeyin.

Ülkede KRİZ var.

Kimse sizi yerinizden yurdunuzdan edemez.

Haklarınızı bilin ve koruyun.

Eksi faizle kredi alıp, sonra KİRACI ile uğraşmak ŞEREFSİZLİK.

Not 3: London bridge has collapsed. 

Kraliçe Elizabeth’in ölümüyle bir dönem kapandı. Avrupa’nın ayakta kalan son monarşilerinin de tarihe karışması ve halk egemenliğine dayanan eşitlikçi cumhuriyetlerin yolunun açılması dilekleriyle..