Dün gece kabine toplantısından sonra açıklanan ekonomik tedbirlerin başlıca dikkat çeken ve döviz kurunu gerileten 2 maddesi var, aslında tek maddesi var 2 gibi görünse de.

1- İhracatçıya ileriye dönük verilen kur garantisi- Sanki sabit kura geçilmiş havası veriyor.

2-Bankalardaki mevduat dövize endeksli hale getirilmeye çalışılacaktır, bu yönde teşvikler verilecektir. Kur riski devlet tarafından üstlenilecektir. En önemli tedbir açıklama buydu. Şimdi analiz edelim bu konuyu.

Özal dönemindeki köprü tahvillerini hatırlatsa da Türkiye de ilk defa uygulanacak bir program bu. Güven esasına dayalı. Detayları henüz paylaşılmadı. Ne kadar sürelik mevduata uygulanacak? Aylık mı, 6 aylık mı, 1 yıllık mevduatlara mı? İlk tepkilerin olumlu olduğu döviz kurundaki sert düşüşten görülüyor. Netice nasıl olacak izleyip göreceğiz. Dolarda biraz durulma bir soluk sağlayacak gibi. Umarım başarılı olur.

Yalnız örtülü faiz artışı bu. Bir bakıma yeni ekonomi ya da Türkiye modelinin tabutuna bir çivi çakılmış hissi veriyor. S Arabistan mı burası kur riskini devlet üstlenecek? TCMB'de net rezerv -50 milyar $. Böyle abuk sabuk şeylerle uğraşacağına fonlama faizini %25'e çıkar. Hiçbir sorun kalıyor mu görürüz. Muhalefet somut bir ekonomik reçete ortaya koymuş değil. KPSS ile devlete daha fazla personel almak gibi popülist adımlar dışında elle tutulur bir çözüm önerileri yok. İthalat bağımlılığı devam ettikçe tıkanıklık aşılmaz. Döviz-faiz fasit döngüsü sürer gider.

Ekonomideki tıkanıklığı aşmanın tek yolu özel sektör üretimi ve devletin kemer sıkması. Şu an bunun tam tersi var. Muhalefet aynı yanlışa devam etme niyetinde. Dolayısıyla AK Partiden kopuş var ama bunlar muhalefete kaymış değil. Kaygan bir zemin var. AK partiden kopan kesim şu an kararsız görünüyor. Bunların olası bir seçimde kime oy vereceği net değil. Uzun lafın kısası muhalefet şu haliyle kimseye güven vermiyor. Muhalefet açısından bir başarı hikayesi asla yok. Neyi nasıl yapacağını net ortaya koymalı.

Viop’ta USD long’lamak gibi. Her türlü TL ödeyecek aradaki farkı. Ee enflasyon pek de önem verilen birşey olmadığına göre gerisi matbaa ve mürekkep masrafı. Enflasyon nasıl düşecek onu konuşan yok. Temel sıkıntı o zaten.TCMB fonlama faizi %25'e çıkmak zorunda. Er veya geç. Bu ali cengiz oyunlarına milletin karnı doydu artık. Kavcıoğlu da oradan alınacak. TCMB'ye bağımsız ve güvenilir bir yönetim gelecek. Mehmet Şimşek TCMB başkanı olsun, anında kur tek haneye düşüyor mu düşmüyor mu görürüz. 

Şu an açıklanan dövize endeksli TL mevduat enflasyon yüksek kalsın, biz aradaki farkı TL basarak ödeyelim demek. Matbaa sende mürekkep sende zaten. Daha fazla karşılıksız TL basmak enflasyonu daha da artıracak. Enflasyon nasıl düşecek bu şekilde? Absürt. Enflasyonu yükselten 1 nolu faktör şu anda piyasada TL likiditesinin çok fazla olması zaten. Enflasyonun düşmesi için TL likiditenin kısılması gerekirken, bu şekilde TL likidite daha da artacak. Enflasyonu daha da körükleyecek. Saçma sapan bir ali cengiz oyunu. FAİZE savaş açıp, KUR GARANTİLİ FAİZ vermek...Tam komedi. Trajedi desek daha uygun olur. Berat bey sonrası faiz artırım sürecini anımsatıyor yaşananlar çünkü.

TCMB'den somut bir aksiyon gelmeden kimse kolay kolay TL'ye geçmez bu saatten sonra. Sütten ağzı yandı herkesin. Yoğurdu üfleyerek yiyor. Hani sanki bu işin sonunda zengin daha zengin fakir daha fakir olacak gibime geliyor. Orta sınıf da çökmeye devam edecek dibe doğru.. Sermaye öyle ya da böyle kazançlı çıkıyor sonunda. Ne kapitalizmmiş.. Anlaşılan YEM’in yemi bitti. Yeni ekonomik modelin tabutuna ilk çivi çakıldı!

 Sivri Dil