Batıda iyi eğitim almış birisi, evini arabasını alabilirken (bizde de öyleydi bir zamanlar), türkiye'de maaşlar ancak karın doyurduğu için, sermaye sahipleri, okuyanları küçümsemektedir.

Eskiden, okumuş birisini çalıştırmak, iyi bütçe isterdi ve iyi ücret ödemek zorunda olan sermaye sahipleri, çalıştırdıkları kişiyi küçümseyemezdi. fakat, şimdi 3 kuruşa bir sürü eğitim almış, nitelikli birisini çalıştıran bir hanzo, elbette onu da, emeğini de küçümseyecektir.

Daha kötüsü, nitelikli kişilerin okuması gerekirken, okumanın değeri azaltıldığı için, bu kişiler eğitimli nüfusa daha az katılacaklar. bu da neye sebep olacak? ülkede eğitimlinin de kalitesinin düşmesine...

Zaten kaliteli kişiler, bir şekilde yurtdışına gidiyordu. geriye, gidemeyenler kalıyordu. yani kalite zaten düşmüştü. ve okumanın değeri azaldıkça, kalite daha da düşecek. çünkü insanlar okumak istemeyecekler.

Tabii şunu söylemiyorum, tarihin hiç bir döneminde, eğitim, sermayeye denk olmamıştır ve olamayacaktır. çünkü, sermaye demek, üretim araçlarına sahip olmak demektir. üretim aracının sahibiyle, oradaki çalışanın denk olması, zaten imkansızdır. ancak, yıllarını eğitime vermiş birisi, sadece karın doyurur haldeyse, ona kimse saygı duymaz ve küçümser. daha fenası, eğitimsizlikle bir farkı kalmazsa, eğitimin anlamı ve avantajı da kalmaz.

Türkiye’de meslekler, bilinçli şekilde bitirildi. 1 tane iyi okul mezununa rakip 100 tane kalitesiz mezun çıkarıldı. toplam ihtiyaç da 10 kişi olunca, piyasa, 1 tane iyi eğitimli kişinin değerini de düşürdü. (bizim patronların çoğu kazmadır zaten. i̇yi personelin önemini bilmez, anlamazlar.)

Okumak, bir hak değil, ayrıcalık olmalıdır. ama kime ayrıcalık? zekası yüksek, çalışkan insanlara. eğer, eğitimi herkese vermeye kalkarsan, zaten o herkesin ortalama iq seviyesi çok düşük olduğu için, verilecek eğitim yetersiz hale gelecektir ve de iyi eğitimin de değeri kalmayacaktır.

Haliyle, tüccar ve sermaye sahipleri her zaman okumuşu küçümser, ama okumuşun bu kadar ezildiği bir dönemi türkiye tarihi yazmadı.

Sonuç?

Dönecek, dolaşacak, tüccara ve iş verenlere patlayacak ve pek çoğuna da patladı zaten. Nitelikli düzgün adam bulmak iyice zorlaştı.

Not 1: AVM'de Sweat baktım. 2500 TL. Kalite ise ehh... Almadım tabii.

Pazarda lokal marka aldım tanesi 250 TL'ye, kalite harika.

Avm'lerde gördüğünüz fiyatların %80'i kira ve aracı komisyonları.

Not 2: Zelenskiy'nin karısı, Paris'te alışverişte 40.000$ harcamış!

Ukraynalılar da cephede ölsün...

Not 3: ÇETE bunlar.

Ülkenizin yönetimini bir ÇETE ele geçirdiyse, halk tükenirken, ÇETE keyfine bakar.

Not 4: Asgari Ücret 8000 TL olacak muhtemelen.

Her ne kadar bir kaç aydır zamlar durmamış olsa da, yılın ilk 6 ayında %50 daha zam gelir her şeye.

Not 5: Ben ekonomistim.

Hesabı basit yapıyorum.

Şu anda karın doyuracak bir yemek söylemek 100 TL falan.

Dolayısıyla, işe yarar bir elektronik cihaz, eğer atıyorum 1500 TL ise, 15 yemek parasıdır. Ve aşırı ucuz kalmıştır.

Hesap böyle yapılır.

Not 6: Elon Musk, 6 haftada, Twitter'ın %75'ini işten atmış!

Türkiye'de de aslına bakarsanız, yazılım takımlarının 3/4'ünü işten çıkaran pek çok şirket, aynı işi yapmaya devam edebilir.

Bu sektörde iyi para aktığı için, kalitesiz personel de rahatlıkla iş bulup, zaman geçirebiliyor.