Gökyüzünün en ihtişamlı olaylarından biri olan süper kanlı ay tutulması için heyecanlı bekleyiş devam ediyor. Süper kanlı ay tutulması için birçok farklı parametrenin bir araya gelmesi gerekiyor. Bu yüzden de bu tutulmaya çok sık rastlanmıyor. İşte merakla beklenen süper kanlı ay tutulmasının tarihi, saati ve izlenebileceği yerlerin bilgileri…

Super Kanli Ay G

SÜPER KANLI AY TUTULMASI NE ZAMAN, SAAT KAÇTA?

Gökyüzünün en görkemli olaylarından süper kanlı ay tutulması 17 Eylül’ü 18 Eylül’e bağlayan gece gerçekleşecek. Dolunay ise 16 Eylül tarihinde gerçekleşecek. Süper Kanlı Ay tutulması 18 Eylül saat 05.15'te başlayıp saat 06.16'da sona erecek.

Super Kanli Ay B

SÜPER KANLI AY TUTULMASI TÜRKİYE’DEN İZLENECEK Mİ?

Bilim insanlarının yaptığı çalışmalara göre süper kanlı ay tutulması Avrupa ve Afrika'nın yanı sıra Asya'nın büyük bir kısmı ile Kuzey ve Güney Amerika'da da net bir şekilde görülebilecek. Bu kapsamda tutulmanın Türkiye’nin Avrupa’ya yakın bölgelerinde de izlenmesi bekleniyor.

Super Kanli Ay E

SÜPER KANLI AY TUTULMASI NEDİR, NASIL OLUŞUR?

Süper kanlı ay tutulması, üç farklı gök olayının bir araya gelmesiyle oluşur bu yüzden de sık rastlanır bir olay değildir. Süper kanlı ay tutulması için öncelikle süper ay denilen gök olayının olması gerekir. Süper ayda, Ay, Dünya’ya en yakın konumda olur. Her zamankinden daha büyük ve parlak görünür.

Süper ay varken kanlı ay tutulması da süper kanlı ay tutulmasının olması için gereken şartlardandır. Kanlı ay tutulmasında ise Ay, Dünya'nın gölgesine girdiğinde tamamen karanlık olmaz. Bunun yerine, güneş ışınları Dünya'nın atmosferinden kırılarak Ay'a ulaşır ve kırmızımsı bir renk tonuna bürünmesine neden olur. Bu görüntü nedeniyle tutulmaya kanlı ay denir.
Süper kanlı ay tutulması için gerekli olan üçüncü koşul ise ay tutulmasıdır. Bunda ise Dünya, Güneş ve Ay'ın aynı hizadadır.  Bu sırada Dünya'nın gölgesi Ay'ın üzerine düşer ve Ay tutulması meydana gelir.

Editör: Şenay Yurtalan