Halk takviminde önemli bir yere sahip olan pastırma yazı sadece üreticiler tarafından değil şehirde yaşayan milyonlarca kişi tarafından da heyecanla bekleniyor. Havaların serinlemeye başlaması kış aylarının habercisi olurken, pastırma sıcakları kısa süreliğine de olsa yaz mevsimine dönüş sağlıyor. İşte pastırma sıcakları hakkında merak edilen soruların yanıtları…

Pastirma Yazi B

2024 PASTIRMA YAZI NE ZAMAN?

Pastırma yazı her yıl ekim ayının sonu ile kasım ayının başında gerçekleşiyor. 2024 yılında da pastırma sıcaklarının yine benzer tarihlerde yaşanması, hava sıcaklıklarının yükselerek kısa süreliğine yaz esintisi yaşanması bekleniyor.

Pastirma Yazi C

PASTIRMA SICAKLARI NEDİR, NASIL OLUŞUR?

Pastırma sıcakları ya da diğer adıyla pastırma yazı, sonbahar aylarının ortalarında, özellikle ekim ayının sonu ve kasım ayında yaşanır ve halk arasında yaygın olarak bilinir.  Pastırma yazının yaşandığı dönemde gündüzleri sıcak ve güneşli bir hava yaşanırken, geceleri ise oldukça soğuk ve ayazlı bir hava görülür. Bu ani sıcaklık değişimleri nedeniyle bu döneme "pastırma yazısı" denir.

Pastırma yazısının temel nedeni, atmosferdeki yüksek basınç koşullarıdır. Bu yüksek basınç sistemi, kutuplardan gelen soğuk hava kütlesinin hareketsizleşerek sıcak bir yüksek basınç merkezi oluşturmasıyla ortaya çıkar.

Gündüzleri güneşli ve açık bir hava olduğu için yer yüzeyi hızla ısınır. Yüksek basınç sistemi de bu ısınmayı destekler. Geceleri ise bulutsuz bir hava olduğu için yer yüzeyi hızla soğur. Yüksek basınç sistemi, havanın hareketsiz kalmasına neden olarak soğumanın daha hızlı olmasını sağlar.

Editör: Şenay Yurtalan