New York’ta kapalı gişe oynanan “Sleep No More”, Macbeth oyunundan esinlenilerek yaratılmış interaktif bir tiyatro. Manhattan Chelsea’deki The McKittrick Hotel'in katlarında gerçekleştiriliyor. Tüm konuklar önce 1930’lardan kalma bir bara toplanıp kurallar hatırlatılıyor, ardından iskambil kağıtları dağıtılıyor. Çektiğiniz kağıt sırasına göre içeri giriyorsunuz. Asansör binmeden önce dağıtılan maske takılıyor. Kimse kimsenin yüzünü görmüyor. Oyun esnasında konuşmak, maskeyi çıkarmak, telefonla konuşmak, fotoğraf çekmek ya da mesajlaşmak yasak. Oyunun sonunda Manderley Bar'a girip caz müzik dinleyebilir ve içki içebilirsiniz. New York günlerimde her gelen arkadaşımla mutlaka bu yerleşik tiyatroya giderdik. Peki, neden anlattım tüm bunları? Geçenlerde yazar arkadaşım Ezgi Durmuş aradı ve “Seni bir tiyatroya götürmek istiyorum…” deyip bana afişini gönderdi. O da, NYC’deki oyunun İstanbul uyarlaması. Elbette bu daveti kabul ettim. Oyun Beyoğlu Elmadağ’da bulunan Endless Hotel’in 2 farklı katında ve 4 farklı alanda sahneleniyor. Adı: “Kendi Var Adı Yok.” Her oyun 20 kişilik seyirci ile sınırlı. Bilet alan konuklar otelin lobisinde toplanıyor, kurallar anlatılıyor. Hemen sonrasında çekiliş yapılıyor. Bu çekiliş sonucuna göre 10 kişi “Cadılar”, diğer 10 kişi ise “Macbeth’i” takip ederek oyunu izliyor. Örneğin “Cadılar’ı” takip edip bu sahneyi görenler, isterlerse bir sonraki oyunda “Macbeth’i” takip ederek görmedikleri diğer sahneler için bileti yüzde 50 indirimli alıp görebiliyorlar. Seyirciler oyunu ayakta, gezerek deneyimliyor. O nedenle rahat ayakkabı ve ağır olmayan çanta kullanılmasını tavsiye ederim. Performansta ani ses, kan, cinsel öğe ve karanlık ortam bulunuyor. 

Oyunu Cemre Su Salur yönetiyor, yapımcı ise Metecan Enderer. Oyuncular: Ahmet Saim, Ayşegül Demir, Dilara Yiğit, Ömer Gülşen, Yiğit Paşaoğlu, Mizgin Özel, Cemre Beygüven, Hakan Karaca’da oluşuyor. 

Gelelim yazının başına… 

New York’ta uzun yıllardır sahnelenen “Sleep No More” deneyiminin benzerine yakını artık o“Kendi Var Adı Yok” adlı oyun ile sahneleniyor. Üstelik Elmadağ’da yerleşik tiyatro kültüründe icra ediliyor. Son yıllarda İstanbul’da tiyatro oldukça ilgi görmeye başladı. Bu talebin oranında her gün onlarca tiyatro perde açıyor. Klasik tiyatronun dışında “Kendi Var Adı Yok” gibi oyunlar da büyük ilgi görüyor. 

Başlıksız 1-518

Yapımcı Metecan Enderer, yazar Ezgi Durmuş ve ben oyun sonrası 

Başlıksız 1-519

Kendi Var Adı Yok oyununu Cemre Su Salur yönetiyor, yapımcı ise Metecan Enderer. Oyuncular: Ahmet Saim, Ayşegül Demir, Dilara Yiğit, Ömer Gülşen, Yiğit Paşaoğlu, Mizgin Özel, Cemre Beygüven, Hakan Karaca’da oluşuyor. 

JAPON DAVUL GRUBU “SAİ” İSTANBUL'A GELİYOR

Konu tiyatrodan açılmışken bir haber daha vermek istedim. İstanbul Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları, 110. yıl etkinlikleri kapsamında Japonya'nın geleneksel davulu Wadaiko’nun temsilcilerinden Sai Grubu’nu seyircisiyle buluşturuyor. İstanbul'da ilk kez sahne alacak Japonya'nın geleneksel davul grubu “Sai”nin gösterisi, 9 Aralık 2024 Pazartesi günü saat 15.30 ve 19.30’da Harbiye Muhsin Ertuğrul Sahnesi’nde geleneksel Japon kültürü meraklılarının beğenisine sunulacak. Japonya ile Türkiye'nin diplomatik ilişkilerinin kurulmasının 100. yıl dönümünde kapanış etkinliği olarak gerçekleşecek bu gösteri için ücretsiz biletler İstanbul Senin uygulaması üzerinden temin edilebilir.

Başlıksız 1-520

Japonya ile Türkiye'nin diplomatik ilişkilerinin kurulmasının 100. yıl dönümünde kapanış etkinliği 9 Aralık’ta

Anita Taylor’un sergisi açıldı

İskoçyalı ressam Anita Taylor, Türkiye’deki ilk kişisel sergisi ‘Moonbaker’ ile Beşiktaş Akaretler’de sanatseverlerle buluştu. 31 Aralık 2024 tarihine kadar devam edecek sergide, sanatçının iki ana serisi olan ‘A Mon Seul Désir’ (Tek Arzum) ve ‘Moonbaker’ ağırlıklı olmak üzere yaklaşık 30 eser yer alıyor. Serginin küratörlüğünü ise Fırat Arapoğlu üstleniyor. Sanatçının sergi açılışı için keyifli bir parti yapıldı. Sanatçı, sergiyi anlatırken, “Kadınları ana aktör olarak göstermek benim için her zaman önemli oldu. ‘Moonbaker’ serisi, benim için çok özel bir çalışma. Bu eserlerde kadınları ve hayvanları bir hayal âleminde buluşturuyorum” dedi.

Başlıksız 1-521

İskoçyalı ressam Anita Taylor, Türkiye’deki ilk kişisel sergisi ‘Moonbaker’ ile Beşiktaş Akaretler’de sanatseverlerle buluştu.