Norveç hükümeti, Filistin'i uluslararası hukuka ve Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) kararlarına uygun şekilde 1967 sınırlarıyla 28 Mayıs'ta resmen tanıyacağını duyurdu.

ORTAK BASIN TOPLANTISI

Norveç Başbakanı Jonas Gahr Store ve Dışişleri Bakanı Espen Barth Eide, düzenledikleri ortak basın toplantısında bu önemli kararı açıkladılar. Başbakan Store, "Norveç hükümeti, Norveç'in Filistin'i bir devlet olarak tanımasına karar verdi" diyerek tarihi bir adım attıklarını belirtti.

İKİ DEVLETLİ ÇÖZÜM VURGUSU

Başbakan Store, devam eden çatışmaların ortasında, hem İsraillilere hem de Filistinlilere siyasi çözüm sunan tek alternatifi canlı tutmaları gerektiğini vurguladı. Bu alternatifin, "yan yana, barış ve güvenlik içinde yaşayan iki devlet" olduğunu ifade eden Store, bu çözümün önemine dikkat çekti.

NORVEÇ'İN TUTUMU

Hükümetten yapılan açıklamada, Norveç'in iki devletli çözümü desteklediği ve ilerletmeye çalıştığı belirtildi. Filistin'in bir devlet olarak tanınmasının, Norveç'in Orta Doğu'daki çatışmaya kalıcı bir çözümün sadece iki devletli bir çözüm yoluyla sağlanabileceği yönündeki uzun süredir devam eden tutumunu vurguladığı bildirildi.

AVRUPA'DAKİ BENZER GÖRÜŞE SAHİP ÜLKELERLE EŞ ZAMANLI

Açıklamada, Filistin'in, Avrupa'daki benzer görüşe sahip ülkelerle eş zamanlı olarak, uluslararası hukuka ve ilgili BMGK kararlarına uygun şekilde 1967 sınırlarıyla 28 Mayıs'ta tanınacağı belirtildi. Bu adım, Filistin'in uluslararası arenada tanınma sürecine önemli bir katkı sağlayacak. Norveç'in bu kararı, Orta Doğu'da barış ve istikrarın sağlanması yönünde önemli bir adım olarak değerlendiriliyor.