İranlı yetkililer; İslam Azad Üniversitesi’nde, ülkedeki zorunlu başörtüsü uygulamasını iç çamaşırlarıyla gezerek protesto eden Ahoo Daryaei’nin serbest bırakıldığını duyurdu. Ülkenin kıyafet yasaklarına ve zorunlu başörtüsü uygulamasına karşı yeni bir başkaldırı olarak genç kadının isyanı, sosyal medyada geniş yankı bulmuştu. İran yargısı sözcüsü genç kadının serbest bırakıldığını açıklarken dünyada basınında çok konuşulacak başka açıklamalar da yaptı.

A H O O O

YARGI SÖZCÜSÜ AÇIKLADI

Yargı sözcüsü Asghar Jahangir, “Hastaneye gönderildiği ve hasta olduğu anlaşıldığı için ailesine teslim edildi ve hakkında herhangi bir adli dava açılmadı.” dedi.

SİSTEMATİK BASKI YÖNTEMİ

Yargı sözcüsünün bu açıklamasının ardından, sosyal medyada İranlı aktivistler, kadın hakları savunucularını akıl hastalığıyla ilişkilendirmenin sistematik bir baskı yöntemi olduğunu ifade etti.

KADINLARI İTİBARSIZLAŞTIRMANIN YOLU

BBC'ye konuşan, 2018 yılında Kanada’ya kaçan İranlı kadın aktivist Azam Cangravi, kendisine akıl hastası muamelesi yapılması için İran tarafından ailesine baskı yapıldığını söyledi. Cangravi, “Ailem bana bu baskıyı yapmadı ama birçok aile baskı altında ve sevdiklerini korumanın en iyi yolunun bu olduğunu düşünüyor. Akıl hastalığını sorgulamak, İslam Cumhuriyeti’nin kadınları itibarsızlaştırma yolu” dedi. Cangravi, bir protesto esnasında baş örtüsünü çıkardığı için 3 yıl hapis cezasına çarptırılmıştı.

Editör: Miray Çelen