İran’da on binlerce kişi, helikopter kazasında hayatını kaybeden İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi ve beraberindekiler için düzenlenen veda törenine katıldı. Tahran'daki İmam Humeyni Musalla Camisi'nde düzenlenen törende, kazada hayatını kaybeden Cumhurbaşkanı Reisi, Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan, Doğu Azerbaycan Valisi Malik Rahmeti, Tebriz Cuma İmamı Ayetullah Ali Haşim, Reisi’nin koruması Seyit Mehdi Musevi, pilotlar Tahir Mustafavi ve Muhsin Deryanuş ile teknik personel Behruz Gadimi anıldı.

TÖRENE YOĞUN KATILIM

Başkent Tahran’da gerçekleştirilen törende, kazada hayatını kaybedenlerin aileleri de yer aldı. On binlerce kişi Cumhurbaşkanına ve diğer yetkililere veda ederken, ağıtlar yakarak gözyaşlarına boğuldu. Reisi ve beraberindeki 7 kişi için düzenlenen cenaze töreni, yarın İran Dini Lideri Ali Hamaney’in kıldıracağı cenaze namazının ardından Azadi Meydanı’nda devam edecek.

İRAN'I YASA BOĞAN KAZA

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ile Azerbaycan-İran sınırındaki görüşmenin ardından dönüşe geçen Reisi'nin bulunduğu helikopter, Doğu Azerbaycan eyaletine bağlı Dizmar ormanında sert iniş yaptı. Yoğun sis ve olumsuz hava koşulları arama-kurtarma çalışmalarını zorlaştırdı. Türkiye’den gece görüşlü helikopter talep eden İran yönetimi, sabah saatlerinde Türkiye’ye ait Akıncı İHA’nın belirlediği konumda enkaza ulaştı. İlk açıklamayı yapan İran Kızılay Başkanı Pirhüseyin Kulivend, Cumhurbaşkanı Reisi ve beraberindekilerin hayatta kalma şanslarının düşük olduğunu ifade etti. Daha sonra, arama-kurtarma ekipleri helikopterdeki herkesin hayatını kaybettiğini tespit etti.

5 GÜNLÜK ULUSAL YAS İLAN EDİLDİ

İran Dini Lideri Ayetullah Ali Hamaney, yayımladığı taziye mesajında İran halkına başsağlığı dileyerek 5 gün ulusal yas ilan etti. Hamaney, Anayasanın 131. maddesi uyarınca Cumhurbaşkanı Birinci Yardımcısı Muhammed Muhbir’e 50 gün süreyle Cumhurbaşkanlığı yetkisini devrettiğini duyurdu.

REİSİ'NİN HAYAT HİKAYESİ

İbrahim Reisi, 14 Aralık 1960 tarihinde İran’ın Meşhed kentinde din adamı bir ailenin çocuğu olarak doğdu. 1981 yılında Kerec Savcılığına atanan Reisi, 1985'te Tahran Savcı Yardımcılığı görevine getirildi. 1988 yılında İranlı siyasi mahkumların idam edilmesine karışan 4 kişiden biri olarak gösterildi. Reisi, 1989-1994 yılları arasında Tahran Başsavcılığı yaptı, ardından Devlet Denetleme Kurumu Başkanlığına atandı. 2004 yılında Yargı Erki Başkanı Birinci Yardımcılığı görevine, 2014 yılında ise İran Genel Başsavcılığına atandı. 2016'da İran Dini Lideri Ayetullah Ali Hamaney tarafından Meşhed'deki İmam Rıza Türbe ve Külliyesi Vakfı Başkanlığına atandı. 2019’da İran Yargı Erki Başkanı olarak yolsuzlukla mücadelede öne çıkan Reisi, 18 Haziran 2021'de yapılan Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde yüzde 62 oy alarak İran’ın 8. Cumhurbaşkanı oldu.