İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, haftalık Bakanlar Kurulu toplantısının ardından yaptığı açıklamalarla dikkat çekti.

SAVAŞ KABİNESİ FESHEDİLDİ

Netanyahu, Savaş Kabinesi üyelerine kabinenin feshedildiğini bildirdi. Benny Gantz'ın ayrılmasının ardından yeni bir kabine kurulmayacağını belirten Netanyahu, mevcut Savaş Kabinesi'nin Gantz'ın talebiyle oluşturulduğunu ve istifası sonrasında bu yapıya gerek kalmadığını ifade etti.

ACİL DURUM HÜKÜMETİ ANLAŞMASI

İsrail Başbakanı Netanyahu ve muhalefet lideri Benny Gantz, 7 Ekim 2023'te Gazze Şeridi'ne yönelik saldırıların başlamasından 4 gün sonra "acil durum hükümeti" ve bu hükümetin altında daraltılmış bir Savaş Kabinesi kurulması konusunda mutabık kalmışlardı.

GANTZ'IN İSTİFASI

Gantz, 9 Haziran'da olağanüstü hâl hükümetinden istifa ettiğini açıklamıştı. Bu gelişmenin ardından, Savaş Kabinesi üyesi ve eski Genelkurmay Başkanı Gadi Eisenkot da Netanyahu başbakanlığındaki olağanüstü hâl hükümetinden ayrıldığını duyurmuştu.

NETANYAHU: "YENİ KABİNEYE İHTİYAÇ YOK"

Netanyahu, Gantz'ın istifasıyla birlikte Savaş Kabinesi'ne olan ihtiyacın ortadan kalktığını belirterek, yeni bir kabine kurulmayacağını söyledi. Savaş Kabinesi'nin Gantz'ın talebi üzerine kurulduğunu ve istifasıyla birlikte feshedildiğini vurgulayan Netanyahu, bu konuda yeni bir adım atılmayacağını ifade etti.

SON GELİŞMELER

Gantz ve Eisenkot'un istifaları, olağanüstü hâl hükümetindeki değişiklikleri ve İsrail'in mevcut siyasi durumu yeniden şekillendirdi. Netanyahu'nun açıklamaları, İsrail'in iç siyasi dinamiklerinde önemli bir değişiklik olarak değerlendiriliyor.