Hakim ve Cumhuriyet Savcıları Kura Töreni Beştepe'de gerçekleşti. Törende Cumhurbaşkanı Erdoğan, açıklamalarda bulundu. 8. Yargı Paketi hakkında konuşan Erdoğan, "Yargı paketlerimizin yenileri gelecek" dedi. Erdoğan ayrıca yargıda yetki tartışması ile ilgili de konuştu.

YARGIDAKİ SORUNLAR ELE ALINDI

Erdoğan'ın açıklamalarından satırbaşları şöyle:

"Adaletin gücü yerine güçlünün adaletinin egemen olduğu dönemler ülkemizde çok ağır yaralara neden oldu. Cumhuriyet tarihimizin en büyük kalkınmalarına imza atarken, adalet sistemimizi güçlendirmeyi 4 temelden biri olarak gördük. Türkiye geçmişte adaleti sağlaması gereken kurumların başka güçlerin etkisi altına girmesinin bedelini ağır ödedi. Adalet teşkilatımızı yeniden milletimiz adına karar veren bir güç haline getirmek için çok uğraştık. Merdivenaltı yürüyen bir sistem vardı."

ADLİYE SALDIRISI

"Terör örgütlerinin yargı mensuplarımızı hedef alan olaylar yaşadık. Daha geçen hafta Çağlayan Adliyesi'nde menfur saldırı girişimini yaşadık. Terör örgütlerinin saldırılarında şehit olan Mehmet Selim Kiraz savcımız başta olmak üzere tüm yargı ve güvenlik mensuplarını saygıyla anıyorum."

BAŞLATTIĞIMIZ REFORMLARI KESİNTİSİZ DEVAM ETTİRİYORUZ

"Elbette yasama gibi, yürütme gibi, yargımızın da çözüm bekleyen sorunları vardır. Sıkıntıların bir kısmı da kurumsal işleyişlerdedir. Kurumlar arasındaki farklı anlayış eski alışkanlıklardan kaynaklıdır. Başlattığımız reformları kesintisiz devam ettiriyoruz."

8. YARGI PAKETİ

"Yargı reformu strateji belgemizi 2019 yılında kamuoyu ile paylaştık. 8. yargı paketi bu strateji yargı paketlerinden biridir. Yeniliklerden bazıları şunlardır: İtiraz, istinaf ve temyiz yollarındaki başvuru süreleri 2 hafta olarak düzenleniyor. Adli para cezalarının miktarı günümüz şartlarına göre yeniden düzenlenerek caydırıcılık niteliği güçlendiriliyor. Bu yargı paketimizin yenileri de gelecek."

TARAF DEĞİL HAKEM MEVKİİNDEYİZ

"Yüksek yargıda yetki tarışmasında taraf değil, hakem mevkiindeyiz. Yeni bir Anayasa'yı dile getiriyoruz. Yaşadığımız her hadise sonrası yeni Anayasa'nın gerekliliğini görüyoruz. Yargıdaki sorunu giderecek Anayasa değişikliği için de uzlaşma yolu arayacağız. Cumhuriyet tarihinin en önemli reformlarını başarmış yönetim olarak, bu meselenin çözümünü de biz sağlayacağız."