Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Dr. Sevgi Selen, 1 yıl boyunca hiç âdet kanaması olmaması durumunda kesin menopoz tanısı konulabileceğini söyledi. Menopozun fizyolojik bir süreç olduğunu ifade eden Dr. Selen, “Yumurtalıkların fonksiyonunu kaybetmesi, doğurganlığın sonlanması, östrojen ve progesteron hormonlarının salınımının olmaması ile gerçekleşir” sözlerini kullandı. Dr. Selen menopozun tıbbi olarak zararının olmadığını söyleyerek “Her zaman tedavi edilmesi gerekmez. Ancak kişinin sosyal yaşamını etkilediğinde tedavi kişi özelinde planlanmalıdır” diyerek hormon tedavisinde planlamanın önemini vurguladı.

Menopoz2

40 YAŞINDAN ÖNCEYSE ERKEN MENOPOZ

Dünyada ortalama menopoz yaşının dünyada 51 iken, Türkiye’de 47 olduğunu dile getiren Dr. Selen; bu sürecin 45-55 yaş arası hiçbir etken olmadan yaşanmasının doğal menopoz olduğunu, 40 yaşından önce geliştiğinde erken menopoz denildiğini, herhangi bir cerrahi müdahale sırasında yumurtalıkların alınmasıyla gelişmesinin ise cerrahi menopoz olarak adlandırıldığını anlattı.

MENOPOZ BULGULARI DEĞİŞİKLİK GÖSTERİYOR

Menopozun ilk bulgularının görüldüğü yani perimenopozal dönemin ortalama 2 ila 8 yıl kadar devam ettiğini belirten Dr. Selen; sürecin öncelikli olarak adet düzensizliği ile başladığını, sıcak basmaları, vajinal kuruluk, gece terlemeleri, uykusuzluk, sinirlilik, depresyon ve cinsel isteksizlik ile devam ettiğini dile getirdi. Ayrıca bu semptomların görülme sıklığı ve süresinin kişiden kişiye değişiklik gösterdiğini sözlerine ekledi.

KADIN DOĞUM MUAYENESİ ÖNEMLİ

21 günden daha sık aralıklarla kanama olduğunda, ara lekelenmeler olduğunda ya da uzun süreli adet olamama dönemlerinde öncelikle jinekolojik muayene yapılması gerektiğini vurgulayan Dr. Selen, “Uzun süre adet olamama şikayetinde gebelik durumu da göz ardı edilmemelidir. Aynı zamanda özellikle 1 yıl hiç âdet kanaması olmayıp sonraki dönemde gelişen herhangi bir kanama durumunda mutlaka kadın doğum muayenesi yapılmalıdır” ifadelerini kullandı.

Kadın Doğum

“EN İYİ YÖNTEM HORMON TEDAVİSİ”

Östrojen hormonunun menopoz ile azalmaya başlamasının kemik erimesine neden olabileceğini Dr. Selen; en etkili yöntemin hormon tedavisi olduğunu vurgulayan Dr. Selen, “Ancak hormon tedavisi kişi özelinde ve sağlık durumu gözetilerek başlanabilir. Onun haricinde egzersiz, kalsiyum, D vitamini desteği önleyici olabilir. Ciddi kemik erimesi ve kırık geliştiği takdirde ise tedavi başlanabilir” diye kaydetti.

Kaynak: haber merkezi