Maymun Çiçeği Virüsü (Mpox) vaka sayısında, Dünya Sağlık Örgütü geçen hafta yaptığı açıklamada son 2 ayda büyük bir artış yaşandığını belirtti. Dünya genelinde 90 binin üzerinde Maymun Çiçeği Virüsü vakası görüldüğünü belirten DSÖ, 156 kişinin virüs nedeniyle yaşamını yitirdiğini açıkladı. Maymun Çiçeği Virüsü'nün Demokratik Kongo Cumhuriyeti’nin sınırlarını aşmasının ardından DSÖ, Afrika’da uluslararası acil durum ilan etti. Peki Maymun Çiçeği Virüsü nedir, nasıl bulaşır? Maymun Çiçeği Virüsü'nün hızla yayılması ve virüs sebebiyle birçok kişinin ölmesi, herkesi tedirgin etti. Türkiye'de Maymun Çiçeği Virüsü var mı araştırılıyor. İşte detaylar..

MAYMUN ÇİÇEĞİ VİRÜSÜ NEDİR?

Maymun Çiçeği Virüsü (mpox) kaynaklı ilk vaka Temmuz 2022'de Japonya'da rastlanılmıştı. Aralık 2023 başına kadar toplamda 227 vaka tespit edilen Japonya'da, Japonya Sağlık Bakanlığı, ülke içinde maymun çiçeği virüsü "mpox" kaynaklı ilk ölümün kayıtlara geçtiğini açıklamıştı. Maymun Çiçeği Virüsü, 2024 yılında Ağustos ayı ile birlikte Demokratik Kongo Cumhuriyeti’nde yeniden ortaya çıktı ve ülke sınırlarını aşarak hızla yayıldı. Dünya genelinde 90 binin üzerinde Maymun Çiçeği Virüsü vakası görüldüğünü belirten DSÖ, 156 kişinin virüs nedeniyle yaşamını yitirdiğini açıkladı. Peki Maymun Çiçeği Virüsü nedir?

maymun-çiçeği-virüsü-mpox-nedir-nasıl-bulaşır-14-aralık-2023-4

Maymun Çiçeği Virüsü (Mpox), ölüme çok yol açmayan; ancak deride yaygın içi dolu keseceklerin bulunduğu tipik çiçek görünümü oluşturan bir hastalıktır. Tarihte ilk kez 1958'de maymunlarda tespit edilen virüsün insanlar üzerinde ilk vakası 1970'te Kongo Demokratik Cumhuriyeti'nde görülmüştür. 1958'de araştırma laboratuvarındaki maymunlarda çiçek benzeri bir salgın yapınca farkına varılan hastalık bu nedenle "maymun çiçeği" adını almıştır. Dünya Sağlık Örgütü, "Maymun çiçeği" terimini "ırkçı ve küçük düşürücü" olduğu gerekçesiyle "mpox" olarak değiştirmişti. Hastalığın adı aşamalı olarak kaldırılırken, her iki ismin de bir yıl boyunca aynı anda kullanılacağı ifade edildi.

Başta Nijerya ve Kongo Demokratik Cumhuriyeti olmak üzere, Orta ve Batı Afrika'daki tropikal yağmur ormanlarının bulunduğu 11 ülkede görülen hastalığın sıklığı tam olarak bilinmiyor. Afrika'da her yıl birkaç yüz vaka olduğu tahmin ediliyor. Hastalık zaman zaman Afrika kıtasından enfekte hayvanlar veya insanlar aracılığıyla diğer kıtalara taşınıyor, fakat buralarda az sayıda insanın etkilendiği biliniyor.

maymun-çiçeği-virüsü-mpox-nedir-nasıl-bulaşır-14-aralık-2023-3

MAYMUN ÇİÇEĞİ VİRÜSÜ NASIL BULAŞIR?

Maymun Çiçeği Virüsü, yakın temasla bulaşabiliyor. Örneğin el teması, bir hastanın kullandığı ve değiştirilmeyen yatak çarşafları virüsün yayılmasını hızlandırıyor. Ortak havlu, kıyafet, yatak çarşafı gibi eşyalar Maymun Çiçeği Virüsü'nün yayılarak bulaşmasına sebep oluyor. El hijyenine dikkat etmek, Maymun Çiçeği Virüsü'nün bulaşmasını engelleyici önemli bir etken olarak görülüyor.

maymun-çiçeği-virüsü-mpox-nedir-nasıl-bulaşır-14-aralık-2023-5

MPOX VİRÜSÜ BELİRTİLERİ NELER?

  • Yüksek Ateş

  • Baş ağrısı
  • Yorgunluk
  • Hâlsizlik
  • Üşüme
  • Kas ve sırt ağrısı
  • Lenf Bezlerinde şişlik
  • Kaşıntılı kabarcıklar

maymun_cicegi_virusu

MAYMUN ÇİÇEĞİ VİRÜSÜ (MPOX) TÜRKİYE'DE VAR MI?

"Maymun çiçeği virüsü Türkiye'de var mı?" sorusunun yanıtı araştırılıyor. DSÖ'nün Afrika'da uluslararası acil durum ilan etmesi üzerine tedirgin olan vatandaşlar, Maymun Çiçeği Virüsü'nün Türkiye'de görülüp görülmediğini merak ediyor. İletişim Başkanlığı Dezenformasyonla Mücadele Merkezi konuya ilişkin açıklama yaptı.

İletişim Başkanlığı Dezenformasyonla Mücadele Merkezi, Türkiye'de bu yıl Maymun Çiçeği Virüsü vakası tespit edilmediğini açıkladı. Sağlık Bakanlığı tarafından gerekli tüm önlemlerin alındığının belirtildiği açıklamada "Bakanlık, tüm olası hastalık ve virüsler için ön araştırma ve hazırlık süreçlerini titizlikle yürütmektedir." ifadeleri kullanıldı.

Editör: Nurseli Fırat