İsrail'in Gazze Şeridi'nde yürüttüğü ve 32 gün süren bombardımanlar neticesinde kullanılan 30 bin ton aşkın patlayıcı sonucunda 40 bin evin enkaz haline geldiği, 222 bin evin ise zarar gördüğü rapor edildi.

Gazze Hükümeti Medya Ofisi Şefi Selame Maruf, düzenlenen bir basın toplantısıyla İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarına dair son verileri kamuoyu ile paylaştı.

Maruf, 7 Ekim'den bu yana Gazze'de 10 bin 328 sivilin, bunların 4 bin 237'sinin kadın, 2 bin 719'unun çocuk olduğunu belirttiği ölüm vakaları ile yaklaşık 26 bin kişinin yaralandığını dile getirdi.

Gazze'nin kuzey ve orta kesimlerindeki mezarlık alanlarının dolması sonucu, İsrail saldırıları sebebiyle artık cenazelerin defnedilecek yer bulunamadığını ifade eden Maruf, bu vahim durumu vurguladı.

ENKAZ ALTINDAKİLER VE KAYIPLAR

Maruf, yıkılan binaların altında hala insanların olabileceğini ve 3 binden fazla kişi hakkında kayıp ihbarının yapıldığını aktardı.

Ayrıca, Gazze'nin kuzeyinden güneye, İsrail tarafından "güvenli" olarak nitelendirilen bölgelere hareket eden 1021 kişinin saldırılarda hayatını kaybettiğini bildirdi.

İBADETHANELER VE EĞİTİM KURUMLARI DA HEDEFTE

İsrail'in hedef aldığı ibadethanelerle ilgili de konuşan Maruf, 53 din görevlisinin ölümü, 56 caminin tamamen, 136 caminin kısmen yıkımı hakkında bilgi verdi.

Ayrıca, İsrail saldırıları sonucunda 237 okulun çeşitli hasarlar aldığını, 60 okulun kullanılamaz hale geldiğini ve 88 devlet kurumunun yerle bir edildiğini açıkladı. Maruf, 48 gazetecinin de yaşamını yitirdiğini ifade etti.

SAĞLIK ÇALIŞANLARI VE ALTYAPIYA ZARAR

Maruf, saldırılarda 192 sağlık çalışanının öldüğünü, 40 ambulansın artık kullanılamayacak durumda olduğunu, 113 sağlık merkezinin ciddi zarar gördüğünü, 18 hastane ile 40 sağlık merkezinin ise tamamen hizmet dışı kaldığını belirtti.

Ayrıca, İsrail saldırılarının 1071 ailenin en az iki fertini kaybetmesine neden olduğunu ve yaklaşık 1,5 milyon kişinin evlerini terk ederek sığınaklara yerleşmek zorunda kaldığını açıkladı.

SU SIKINTISI VE HASTANELERE SALDIRI

Gazze'de yaşanan su krizine de değinen Maruf, İsrail saldırıları ve alan ekiplerini hedef alması nedeniyle su arıtma tesisleri, kanalizasyon sistemi ve su kuyularındaki hasarın boyutlarının henüz belirlenemediğini aktardı.

Maruf, "İsrail, Gazze kenti ve kuzey kesimlerdeki hastanelere savaş ilan etti" diyerek, saldırıların hasta ve mültecilere yönelik tedavi, ilaç, su ve gıda erişimini engellediğini vurguladı.

Son olarak, yaklaşık 3 bin kanser hastası çocuğun tedavi gördüğü Er-Rantisi Hastanesi üzerinde bombalama tehdidi bulunduğunu ve bu durumun hayati destek ünitesine bağlı birçok çocuğun yaşamını tehlikeye attığını belirtti.

Kaynak: AA