Çinli start-up DeepSeek, DeepSeek-R1 muhakeme modelinin piyasaya sürülmesinden sadece birkaç hafta sonra hükümetler tarafından yasaklanarak yapay zeka dünyasını hem heyecanlandırdı hem de endişelendirdi.

Araştırmalar, DeepSeek-R1 hakkında zararlı ve önyargılı içerik üretmeye yatkınlığı da dahil olmak üzere siber güvenlik endişeleri olduğunu göstermişti.

TAYVAN

Tayvan geçen hafta güvenlik endişelerini gerekçe göstererek devlet kurumlarında DeepSeek'in yapay zeka modelinin kullanılmasını yasakladı.

Tayvan Dijital İşler Bakanlığı Cuma günü yaptığı açıklamada, "ulusal bilgi güvenliğini tehlikeye attığı" için devlet kurumlarının ve kritik altyapının DeepSeek'i kullanmaması gerektiğini duyurdu.

ABD

Ülke çapında bir yasak olmasa da Teksas, DeepSeek'i devlet kurumları tarafından verilen cihazlarda yasaklayan ilk ABD eyaleti oldu.

Teksas'ın Cumhuriyetçi Valisi Greg Abbott 31 Ocak'ta yaptığı açıklamada "Teksas, Çin Komünist Partisi'nin veri toplayan yapay zeka ve sosyal medya uygulamaları aracılığıyla eyaletimizin kritik altyapısına sızmasına izin vermeyecektir," dedi.

İTALYA

İtalya 30 Ocak'ta DeepSeek'i engelleyen ilk ülke oldu. Ülkenin veri koruma kurumu, Hangzhou DeepSeek Artificial Intelligence ve Beijing DeepSeek Artificial Intelligence'a (DeepSeek sohbet botunun arkasındaki Çinli şirketler) İtalyanların verilerini işlemeyi durdurmaları için bir engelleme emri verdi.

DEEPSEEK'İ HANGİ ÜLKELER SORUŞTURUYOR?

Şimdiye kadar Belçika, İrlanda, Fransa ve Güney Kore veri koruma yetkilileri DeepSeek'e kullanıcıların kişisel bilgilerinin nasıl yönetildiğini sormayı planladıklarını açıkladı.