Sabah Gazetesi'nden Deniz Yusufoğlu'nun haberine göre, iade sürecine ilişkin merak edilenleri "Milletlerarası Ceza Hukuku'nda Adli Yardımlaşma" konusunda  tez hazırlayan avukat Dr. Candaş Gürol değerlendirdi.  

İade prosedürünün Milletlerarası Ceza Hukuku’nun en çetrefilli konularından biri olduğuna değinen Gürol,  “Türkiye Cumhuriyeti ve Amerika Birleşik Devletleri arasında suçluların geri verilmesi ve ceza işlerinde karşılıklı yardım anlaşması var. Bu anlaşma 1980 yılında iç hukuka ve kanuna uygun imzalanmıştır. Anlaşma halen yürürlükte ve bağlayıcıdır” dedi. İadeyi gerçekleştirecek devletin kendi vatandaşı olan kişileri iade etmemesi hususundan bahseden Gürol,  ABD ile aramızdaki anlaşmanın 4. maddesinde de tarafların kendi vatandaşını iade etmeye zorlanamayacağı belirterek “4. maddenin devamında, ABD özel olarak uygun bulursa kendi vatandaşını da iade edilebiliyor. Yani şüpheli iadesine teknik anlamda bir mani olmadığı görüşündeyim” şeklinde konuştu.  

EYLEM TOK İÇİN NE BEKLENİYOR?
Oğlunu yurt dışına kaçıran anne Eylem Tok’a çıkarılan kırmızı bülten hakkında ise 1 yıl hürriyeti bağlayıcı hapis ve fazlasını gerektiren hallerde iade işleminin yapılabileceğini söyleyen Gürol, Tok’un Kasım 2024’te pasaport süresinin dolacağı iddiası karşısında ne gibi durumların yaşanacağına ise “Eylem Tok, pasaportunun süresinin dolmasıyla birlikte seyahat belgesi geçersiz olan kişi statüsünde yer alacak. ABD tarafından deport edilebilir” dedi. Gürol, deport prosedürlerinin iadeden farklı olduğunu ve şüphelinin ABD’de rahat bir şekilde kalmasına engel olacağını söyledi.

NE OLMUŞTU?

Kemerburgaz’da 1 Mart 2024’de saat 23.50 sıralarında T.C (17) kullandığı lüks otomobile seyir halindeyken yol kenarında arıza nedeniyle park halinde bulunan 3 ATV araca çarptı. Kazada Oğuz Murat Aci (29) hayatını kaybetti. Tahsin Arslan (23), Süleyman Arslan (21) Hasan Topal (25), İbrahim Gümüş (27) ise yaralandı. Kazanın hemen ardından, olay yerine giden yazar Eylem Tok, oğlu T.C’yi alarak İstanbul Havalimanı’na götürdü. Eylem Tok, oğlunu önce Mısır’a kaçırdı. Olayla ilgili soruşturmayı yürüten İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı da 2 Mart 2024 tarihinde saat 03.50 sıralarında İstanbul Havalimanından önce Mısır'a çıkış yaptıkları tespit edilen anne Eylem Tok hakkında “Suçluyu kayırma" suçundan ve oğlu T.C hakkında  "Bir kişinin ölümü ile birlikte birden fazla kişinin yaralanmasına sebebiyet vermek" suçundan aynı gün (2 Mart 2024) yakalama kararı çıkardı. Savcılık ayrıca kırmızı bülten çıkarılması talebi hazırlayarak Adalet Bakanlığına gönderdi. Bu süreçte Eylem Tok'un oğlunu Mısır'dan ABD'ye kaçırdığı ortaya çıktı. 

TUTUKLU KALMADI
Soruşturma kapsamında Eylem Tok ve oğlu T.C'yi havalimanına götüren Ayşe Ceren Saltoğlu, 12 Mart'ta tutuklandı. Baba Bülent Cihantimur hakkında ise önce yurt dışına çıkış yasağı konulup 15 Mart'ta "Suçluyu kayırma" suçundan ifadesi alınıp en yakın polis merkezine imza atması şartıyla serbest bırakıldı. Soruşturmanın tek tutuklusu olan Bülent Cihantimur'un çalışanı Ayşe Ceren Saltoğlu ise İstanbul 7. Sulh Ceza Hakimliğince  17 Nisan'da tahliye edildi. 

Editör: Haber Merkezi