Kırıkkale'den geçen Türkiye'nin en uzun nehri Kızılırmak'ta kuraklık alarmı çalıyor. Kış mevsiminde kar yağışının az olması ve yağmurun düşmemesi, baraj sularının çekilmesine neden oluyor.
SU SEVİYESİNDE DÜŞÜŞ: KAPULUKAYA BARAJI ETKİLENİYOR
Kırıkkale'de, kış mevsiminin kuru geçmesiyle birlikte baharın gelmesiyle su seviyesi düşüşe geçen Kızılırmak'ın beslediği Kapulukaya Barajı'nda su seviyesi belirgin şekilde azaldı. Karaahmetli köyünde çiftçilik ve besicilikle uğraşan Türkyılmaz ailesi, su seviyesinin düşmesiyle baraj yatağında küçükbaş hayvanlarını otlatıyor.
KIZILIRMAK'IN DURUMU: SU SEVİYESİ DÜŞÜYOR
Kızıldağ'dan doğup Karadeniz'e dökülen Kızılırmak'ta da su seviyesinde azalma gözlemleniyor. Nehrin bin 355 kilometrelik uzunluğundaki bölümünde adacıklar oluştu. Besicilik yapan Ali Türkyılmaz, baraj suyunun çekilmesiyle tarım ve hayvancılık faaliyetlerinin olumsuz etkilenebileceğini belirtti.
ÇİFTÇİLER ENDİŞELİ: SULAMA PROBLEMİ
Türkyılmaz, kuraklığın çiftçileri de olumsuz etkileyeceğini, sulama sorunlarının yaşanabileceğini ifade etti. Tarım arazisinin sulanamaması durumunda mahsul kayıplarının yaşanabileceğini vurguladı.
ÇİFTÇİLERİN SORUNLARI: TARIMSAL RİSKLER
Baraj sularının çekilmesiyle tarımsal alanlarda hayvanların otladığını ve sulama sorununun çiftçileri endişelendirdiğini aktaran Çağrı Türkyılmaz, çiftçilerin maliyetlerini karşılayamayabileceğini belirtti. Tarım arazilerindeki kuraklık, çiftçiler için ciddi bir risk oluşturuyor.