Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), İsrail'in Gazze'ye yoğun saldırılarına ilişkin endişelerini dile getirdiği bir açıklama yaptı. Gece boyunca süren yoğun bombardımanın Gazze'de devam ettiğine işaret edilen açıklamada, bölgedeki sağlık çalışanlarının, hastaların ve sivillerin iletişim ve elektrik kesintisiyle mücadele ettiği belirtildi.
DSÖ, acil bir insani ateşkes talebini yineleyerek, çatışmanın tüm taraflarını sivilleri ve sivil altyapıları koruma konusunda uyardı. Özellikle sağlık çalışanlarını, hastaları, sağlık tesislerini ve ambulansları hedef almamanın önemine vurgu yapıldı. DSÖ, Gazze'deki Şifa ve Endonezya hastanelerinin çevresinin bombalanmasının endişe verici olduğuna dikkat çekti ve hastanelerin tahliyesinin hastaların hayatlarını tehlikeye atmaksızın mümkün olmadığını vurguladı.
Açıklamada, Gazze'deki hastanelerin haftalardır süren saldırılar nedeniyle oluşan yaralanmalarla başa çıkmak için maksimum kapasiteyle çalıştığına dikkat çekildi. Ayrıca, bu hastanelerin artan hasta sayısına yetişemediği belirtildi.
DSÖ'nün Gazze'deki personeliyle ve diğer kurumlarla iletişim kurma konusunda sorunlar yaşadığına dikkat çekilen açıklamada, örgütün bölgedeki siviller ve sağlık hizmetleri üzerindeki genel etkisi hakkında bilgi toplamaya çalıştığı belirtildi.
GAZZE'DEKİ ÇATIŞMALARDA SON DURUM
Hamas'ın silahlı kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları, 7 Ekim'de İsrail'e karşı bir saldırı başlattı. Bunun üzerine İsrail, Gazze Şeridi'ne yoğun hava saldırılarına başladı. İsrailli yetkililer, Gazze'den gelen saldırılar sonucu 1.400 İsraillinin hayatını kaybettiğini, 5.132 kişinin yaralandığını duyurdu. Gazze'deki Filistin Sağlık Bakanlığı, İsrail saldırıları sonucu 8.005 kişinin hayatını kaybettiğini, 20.242 kişinin yaralandığını açıkladı. İşgal altındaki Batı Şeria'da İsrail güçleri ve Yahudi yerleşimcilerin saldırıları sonucunda 113 Filistinli hayatını kaybederken, 1.900'den fazla Filistinli yaralandı.
İsrail'in yoğun bombardımanları sonucu Gazze'de iletişim hizmetleri durma noktasına geldi. 26 Ekim'de İsrail, Gazze'ye yönelik karadan operasyonlarını genişletti ve hava saldırılarını yoğunlaştırdı. Bu saldırılarda Gazze'nin en büyük sağlık kuruluşu olan Şifa Hastanesi de hedef alındı.