Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, DEİK Genel Kurulu ve Ustalara Saygı Ödül Töreni'nde açıklamalarda bulundu. "Türk ekonomisi rayında ilerliyor" diyen Erdoğan, enflasyonda kalıcı düşüşü hedeflediklerini ifade etti.

Erdoğan'ın konuşmalarından satırbaşları:

DEİK ticaret diplomasimizin çatı kuruluşudur. Özel sektörümüzün dünyaya açılan penceresidir. DEİK'in kapsayıcılığını ülkemiz adına avantaj olarak görüyoruz. Yılda 2 bin etkinlik azımsanmayacak bir başarıdır. DEİK üyeleriyle istişarede bulunup, Türk ekonomisine dair yakın diyalog içerisinde olmanın gayreti içerisindeyiz.

İSRAİL'E BASKIYI SÜRDÜRECEĞİZ

İsrail ile ticareti durdurma yönünde iletişim kanallarımızı açık tutuyoruz. Netanyahu yönetimi Gazze'deki katliamlarına son verinceye kadar, ticaret ve diplomasi alanında İsrail üzerinde baskı kurmayı sürdüreceğiz. Türkiye için çalışan, ihraç eden, yatırımlarını artıran, Türkiye yüzyılına omuz veren herkesin yanındayız.

Kalbi Türkiye için çarpan, büyük ve güçlü Türkiye hayaliyle heyecanlanan herkesin başımızın üstünde yeri vardır. Türkiye yüzyılı vizyonumuzun gerçeğe dönüşmesi için emek veren her bir insanımızla yol yürümekten şeref duyuyoruz. Siz çalıştığınız, ürettiğiniz, yatırım yaptığınız, Türk ekonomisine katkıda blunduğunuz müddetçe sizlerin yanında olacağız. Tüm kabinemiz dahil, DEİK üyelerine kapımız açıktır. Küresel ekonomi fırtınalı geçiyor fiyat dalgalanması ve belirsizliklerle karşı karşıyayız. 6 Şubat depremlerinde 50 binden fazla insanımızı kaybettik. Depremin maliyeti 104 milyar dolardır. Sadece konutlar değil, üretim tesisleri zarar gördü. Şehirlerimizin altyapısında ciddi tahribat oluştu. Hiçbir ülke böylesine badireyi atlatamaz.

İHRACAT GEÇEN SENEYE GÖRE ARTIŞ GÖSTERDİ

İhracatımız cumhuriyet tarihi rekoru kırdı. İhracat bir önceki dönemin aynı dönemine kıyasla yüzde 2,7 arttı. Nisan ayı itibarıyla ihracat 257 milyar doları aştı.

BÜYÜME RAKAMLARI

Yüzde 4,5 büyümeyle Avrupa'da birinci sıradayız. Başkaları gibi kendi siyasi ikbalimiz uğruna milletimizin geleceğini riske atmadık. Düne kadar bol keseden vaat dağıtanlar, borç üstüne borç yapıyorlar. Çok kritik bir dönemeçte hükümetimiz nasıl tarihi bir karar verdiğini önümüzdeki süreçte anlayacağız. Brüt rezervlerimiz 140 milyar dolar seviyesine yükseldi. Son bir buçuk aydaki iyileşme 50,7 milyar dolar oldu.

ENFLASYONDA KALICI DÜŞÜŞ SAĞLAMAYI HEDEFLİYORUZ

31 Mart öncesinde bir furya başlatmışlardı. Döviz kuru üzerinden millete korku saldılar. 1 Nisan sabahı döviz kuru şöyle fırlayacak diye senaryo yazdılar. İnsanları dolar almak için ahlaksızca kışkırttılar. Çizdikleri karamsar tablo gerçekleşmedi. Ekonomi programımızda asli hedef enflasyonu tek haneye indirmektir. Enflasyonda geçici değil kalıcı düşüş sağlamayı hedefliyoruz. Enflasyonun hızlı bir düşüşe geçmesini bekliyoruz. Yılın ikinci yarısında dezenflasyona gireceğiz. Maliye politikası üzerinden ilave enflasyon baskısına izin vermeyeceğiz.

SABIRLA GÜZEL NETİCE ALACAĞIZ

2028 yılına kadar seçimsiz dönemi en iyi şekilde değerlendireceğiz. Biraz sabır, gayret ve dirayetle çok daha güzel neticeler alacağız. Tüm dünyanın içinde olduğu sancılı dönemi Türkiye olarak sıçrama tahtasına dönüştüreceğiz. Yeter ki kendi küçük çıkarları için felaket çığırtkanlarına kulak asmayalım. Savunma başarısını diğer alanlarda da hedefliyoruz. Teknoloji alanına teşvik oranları artırılacak. Tasarruf ve kesintileri öncelikli alanlara yönlendireceğiz.

Editör: Ceyda Bıyıklıoğlu