ABD’de yaşayan Daniell Koepke, üniversitedeyken irritabl bağırsak sendromu (IBS) yaşamaya başlayarak hazımsızlık, sıkışan gazdan kaynaklanan batıcı ağrılar ve şiddetli kabızlık şikayetleri yaşamaya başladı. 

5 yıllık doktor ziyaretleri ve yoğun antibiyotik tedavilerinin sonuç vermemesinin ardından genç kadına erkek arkadaşı ve erkek kardeşi donör oldu. 

DIŞKI MİKROBİYATA...

Genç kadına, son çare olarak erkek arkadaşından ve erkek kardeşinden dışkı mikrobiyota nakli (FMT) yapıldı.

Nakil, bağırsak mikrobiyomunun yeniden dengelenmesine ve iyi bakterilerle doldurulmasına yardımcı olmak için bir donörden hastanın bağırsağına sağlıklı dışkı yerleştirmeyi içeren bir tedavi olarak biliniyor. 

FMT, sağlıklı bir donörün dışkısının salin solüsyonuyla karıştırılması ve bunu bir lavman, oral kapsüller, kolonoskopi veya üst endoskopi yoluyla alıcının gastrointestinal sistemine yerleştirilmesiyle uygulanıyor. 

HİKAYESİ NETFLİX'E BELGESEL OLDU

Bir Netflix belgeselinde hikayesini anlatan Koepke, "Birçok insan için dışkı naklinin korkutucu olacağını düşünüyorum ama yıllarca şeker gibi antibiyotik kullandım ve hiçbir işe yaramadı. Semptomlarımda hiçbir iyileşme olmadı. Bunu denemeye karar verdik" diye konuştu. 

DIŞKISI NAKLEDİLENLE AYNI SORUNLARI YAŞADI

Dr. John Cryan, "FMT tedavisi aldığınızda iyi bakterileri vücudunuza alırsınız ancak kötü bakteriler de birlikte gelebilir, bu yüzden aynı zamanda da risk alırsınız." dedi. İlk operasyonda erkek kardeşinden alınan dışkının kendisine nakledildiğini anlatan Koepke, erkek kardeşinin yaşadığı sivilce sorunlarını kendisinin de yaşamaya başladığını söyledi.

Ardından erkek arkadaşının dışkısı ile gerçekleştirilen yeni bir denemenin sonucunda, antidepresan kullanan erkek arkadaşının psikolojik rahatsızlığını ve depresyonunu kendisinin de hissettiğini söyledi. 

"DIŞKI NAKLİYLE İLGİLİ İKNA EDİCİ KANITLAR VAR"

Daniell, depresyonunda rol oynayan mikropların kendisine nakledildiğine inanıyor. Doktorlar, "Dışkı mikrobiyom nakliyle ilgili gerçekten ikna edici kanıtlar var, ancak bilim gelişmeye devam ediyor. Nakil esnasındaki tüm riskleri öngöremiyoruz" diye konuştu.