Yalova'da otellerinde devre mülk ve ücretsiz tatil yapma vaadiyle 36 bin kişiyi ağırlayarak dolandırdığı öne sürülen suç örgütüne yönelik düzenlenen iki ayrı operasyonda tutuklananların sayısı 14'e yükseldi.

Yalova Hayal Satan Suc Orgutu 29062024 Dha6

ORGANİZE SUÇ ÖRGÜTÜ ÇÖKERTİLDİ

Yalova Emniyet Müdürlüğü, yapılan ihbarları değerlendirerek, Cumhuriyet Başsavcılığı’ndan aldığı izinle Termal ilçesinde bulunan bir otel ve tesislerdeki dolandırıcılık faaliyetlerini tespit etti. Özel eğitim almış kişilerle mağdurları ikna ederek devre mülk hissesi satma vaadiyle sözleşme imzalatıldığı belirlendi. 10 Haziran'da Yalova merkezli İstanbul, Aydın, Adana ve Kütahya'da eş zamanlı operasyonlar düzenlendi. Bu operasyonlarda 29 kişi gözaltına alındı. Sorguların ardından çıkar amaçlı suç örgütünün lideri olmakla suçlanan Orhan Karaderili, eşi Elvan Karaderili, şirketin CEO'su Tevfik Murat Talas ve reklamlarda oyuncu olarak rol alan Yusuf Atala'nın da aralarında bulunduğu 11 kişi tutuklandı. 16 kişi adli kontrol şartıyla, 2 kişi ise savcılık tarafından serbest bırakıldı. İkinci operasyonda gözaltına alınan 10 kişiden 3’ü tutuklanırken, 7 kişi adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.

Yusuf Atala Tutuklandi 29062024 1

36 BİN KİŞİYİ DOLANDIRDILAR

Soruşturma kapsamında şüphelilerin devre mülk ve ucuz tatil vaadiyle mağdurlardan 10 milyar lira dolandırdığı tespit edildi. Bu zamana kadar aralarında hakimler, savcılar ve üst düzey bürokratların da bulunduğu en az 36 bin kişiden haksız kazanç elde ettikleri ortaya çıktı.

Yalova Hayal Satan Suc Orgutu 29062024 Dha5

5 BİN YILDA SADECE 1 GÜN TATİL

Yalova Cumhuriyet Başsavcılığı ve Emniyet Müdürlüğünün yürüttüğü soruşturmada, devre mülk alarak tatil yapma hayali kuran kişilerin ancak 5 bin yılda 1 gün tatil yapabilecekleri hesaplandı. Dolandırıcıların paraları aktardıkları diğer şirket ve kişilerin hesap hareketleri de inceleniyor. Bu hesaplara el konulup şirketlere kayyum atanması için başvuruda bulunuldu.

Yalova Hayal Satan Suc Orgutu 29062024 Dha4

MAĞDURLARI KURTARMA VAADİYLE DOLANDIRDILAR

Soruşturma sırasında ortaya çıkan bir başka detay ise, suç örgütünden ayrılan bazı kişilerin mağdurları tekrar arayarak “Sizi dolandırdılar. Biz biliyoruz. Paranızı fazlasıyla geri alacağız” diyerek tekrar dolandırmaları oldu. Yalova Polisi bu kişileri de gözaltına aldı.

Yalova Hayal Satan Suc Orgutu 29062024 Dha1

TÜKETİCİ MAHKEMESİ İHTİYACI KARŞILAYAMIYOR

Dolandırıcılık olaylarının artması üzerine Yalova Adliyesi'nde ilk kez Tüketici Mahkemesi kuruldu. Ancak artan başvurular nedeniyle bu mahkemenin yetersiz kaldığı ve yeni Tüketici Mahkemelerinin açılması için talepte bulunulduğu öğrenildi.

Yalova Hayal Satan Suc Orgutu 29062024 Dha2

Yalova Hayal Satan Suc Orgutu 29062024 Dha3