Türkiye'de son yılların en büyük skandallarından biri olan yenidoğan çetesi olayı, toplumda büyük yankı uyandırdı. Bebekleri ölüme sürükleyip ailelerinden ve Sosyal Güvenlik Kurumu'ndan (SGK) haksız kazanç elde eden çetenin, 19 hastaneyle işbirliği yaptığı ortaya çıktı. Çetenin, ailelerden aldığı paralarla kiralık katiller tuttuğu ve savcıları tehdit ettiği öğrenildi. 

ESKİ BAKAN MÜEZZİNOĞLU'NUN HASTANESİ DE VAR

Çete, organize bir şekilde çalışarak Avcılar Hospital da dahil olmak üzere birçok hastanede bebekleri ölüme sürükledi. Hastanelerden biri eski Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu'na ait olan Avcılar Hospital olarak öne çıktı. Skandalın merkezinde yer alan hastaneler arasında Medilife, Doğa Hospital ve Reyap Sağlık Hizmetleri gibi sağlık kuruluşları da bulunuyor. Şüpheli Fırat Sarı’nın liderliğindeki çete, söz konusu hastanelerin yenidoğan yoğun bakım ünitelerini kiralayarak işletti. Hastanelerde doktorlar yerine hemşirelerin sağlık hizmeti sunduğu da iddia ediliyor.

FAHRETTİN KOCA DA MEMİŞOĞLU DA SESSİZ

Olaylar sırasında Sağlık Bakanı olan Fahrettin Koca ve dönemin İstanbul İl Sağlık Müdürü, şimdiki Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu, yaşananlarla ilgili henüz bir açıklama yapmadı. Sosyal medya üzerinden Koca’ya yönelik tepkiler artarken, Memişoğlu'nun da sessizliği dikkat çekiyor. 

Çete üyelerinin tüyler ürperten konuşmaları ise kamuoyunda büyük bir infial yarattı. Çete elemanlarının telefon konuşmalarında bebeklerin öldürülmesiyle ilgili yaptığı konuşmalar, toplumda öfkeye yol açtı.

İşte çete ile işbirliği yapan hastaneler:

Akabe Sağlik Tesisleri
Doğamed Sağlik Hizmetleri
Ekip Sağlik Hizmetleri
Güney Hastanesi Sağlik Hizmetleri
Medilife Sağlik Hizmetleri
Özel Avcilar Hospital Hastanesi
Özel Avrupa Şafak Hastanesi
Özel Bağcilar Medlife Hastanesi
Özel Doğa Hospital
Özel İstanbul Şafak Hastanesi
Özel İstanbul Şafak Sağlik Hizmetleri
Refik Arslan Sağlik Hizmetleri
Reyap Sağlik Hizmetleri Anonim Şirketi
Silivri Kolan Hastanesi
Yonca Sağlik Hizmetleri
Medisense Sağlik Hizmetleri Şirketi
GMZ Sağlik Hizmetleri
Özel Reyap İstanbul Hastanesi
Özel TRG Hospitalist Hastanesi

Şüpheli Fırat Sarı'nın Yenidoğan yoğun bakım ünitelerini kiralayarak işletmesini devraldığı ve söz konusu hastanelerden tamamında doktorlar yerine hemşirelerin sağlık hizmeti sunduğu da öğrenildi.

BAKANLIK AÇIKLAMA YAPTI

Konu ile ilgili Sağlık Bakanlığı sosyal medya hesabı üzerinden açıklama yaptı. Yenidoğan çetesi olarak kamuoyunda bilinen çeteyle ilgili iki hastanenin faaliyetlerinin askıya alındığı duyuruldu. Bakanlık açıklamasında şu ifadeler kullanıldı: 

"Kamuoyunda “yenidoğan çetesi” adıyla bilinen, bebek acil hastalarını önceden anlaştıkları özel hastanelerin yenidoğan ünitelerine sevk edip ölümlerine neden oldukları ve haksız kazanç elde ettikleri belirlenen kişilerle ilgili olay, Mayıs 2023’te İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü ve Emniyet Müdürlüğü iş birliğiyle yürütülen bir operasyonla tespit edilmiş, cezai işlemler yapılmış ve konu adli makamlara iletilmiştir. Sağlık Bakanlığımız tarafından söz konusu hastanelerin faaliyetleri hakkında başlatılan inceleme sonucu hukuki yaptırım süreçleri devreye alınmıştır. Türkiye Cumhuriyeti Sağlık Bakanlığı olarak özveriyle görevini yerine getiren, insanların hayatını kurtaran ve şifa dağıtan sağlık çalışanlarımızın insanlık dışı davranışlarda bulunan kişiler sebebiyle töhmet altında kalmasına izin vermeyeceğiz. Yargıya intikal etmiş sürecin sonuna kadar takipçisi olacağız."

Editör: Haber Merkezi