Milli Eğitim Bakanlığı, Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliği'nde önemli değişiklikler yaptı. Resmi Gazete'de yayımlanan yeni yönetmelikle, devamsızlık sınırı daha sıkı bir hale getirildi. Artık devamsızlık sınırını aşan öğrenciler, derslere ve sınavlara katılamayacak. Ayrıca, devamsızlık nedeniyle başarısız olan öğrenciler için önemli bir düzenleme getirildi. Yeni yönetmeliğe göre, devamsızlık sınırını dolduran öğrenciler, bir sonraki eğitim yılına geçebilmek için bir işletme ile sözleşme imzalayarak okula devam edebilecek. İşte, liselerde devamsızlık sınırına dair detaylar…
LİSELERDE DEVAMSIZLIK SINIRI KAÇ GÜN?
Yeni yönetmeliğe göre, lise öğrencileri için özürsüz devamsızlık süresi belirli kurallara bağlanmıştır:
- Genel Devamsızlık Süresi: Öğrenciler için özürsüz devamsızlık süresi 10 günü geçmemek kaydıyla toplam 40 gün olarak belirlenmiştir.
- Özürlü Devamsızlık Durumları:
- Birinci dereceden yakınını kaybeden öğrenciler için özürsüz devamsızlık süresi 10 günü geçmemek kaydıyla toplam devamsızlık süresi 40 gündür.
- Üniversite hastaneleri, eğitim ve araştırma hastaneleri gibi resmi hastanelerde tedavi görenler için bu süre 10 günü geçmemek kaydıyla toplam 60 gün olabilir.
- Koruma ve bakım altına alınanlar, tutuklu öğrenciler gibi özel durumları olanlar için de devamsızlık süresi benzer şekilde 10 günü geçmemek kaydıyla toplam 60 gün olarak uygulanır.
- Özel Eğitim Öğrencileri:
- Özel eğitim ihtiyacı olan öğrenciler ve özel eğitim meslek liselerine kayıtlı öğrenciler için devamsızlık süresi 20 günü geçmemek kaydıyla toplam 70 gün olabilir.
DEVAMSIZLIK SÜRESİ DOLANLAR NE YAPACAK?
Devamsızlık sürelerini dolduran öğrenciler, öğrenim hakkı olanlar dışında, o yıl derslere ve mesleki eğitime devam edemezler, sınavlara giremezler.
DEVAMSIZLIKTAN KALAN ÖĞRENCİLERE SÖZLEŞME ŞARTI
Devamsızlık nedeniyle başarısız sayılan ancak öğrenim hakkı bulunan öğrenciler, bir sonraki eğitim yılında devam edebilmek için bir işletme ile sözleşme imzalamak zorundadır.