"Yalçın Özbey kimdir?" sorusu, Özbey'in vefatı sonrasında gündemde yerini aldı. Tarihte yaşanan Abdi İpekçi suikastı ve Papa’ya yönelik silahlı saldırıya ilişkin çarpıcı bilgilere sahip olduğu bilinen Yalçın Özbey'in neden vefat ettiği, kaç yaşında ve aslen nereli olduğu araştırılıyor. İşte Yalçın Özbey hayatı..

Yalçın Özbey Neden Öldü, Kaç Yaşındaydı?

Abdi İpekçi suikastı ve Papa’ya yönelik silahlı saldırıya ilişkin çarpıcı bilgilere sahip olduğu bilinen Yalçın Özbey kanser tedavisi görüyordu. Özbey, İstanbul’da tedavi gördüğü hastanede 69 yaşında vefat etti.

Yalçın Özbey 2

YALÇIN ÖZBEY KİMDİR?

Yalçın Özbey aslen Malatyalı’dır. Abdi İpekçi'nin 1 Şubat 1979'da uğradığı silahlı saldırı sonucu hayatını kaybetmesi üzerine Yalçın Özbey'in ismi, zanlı olarak yakalanan Mehmet Ali Ağca'nın verdiği ifadede geçmişti.

Ağca'nın İpekçi olayında zanlı olarak yakalandığı sırada sorgulanırken Şener ve Çelik'in yurt dışına çıkışından sonra verdiği isim olarak tanınan Özbey, İpekçi davasından 20 yıla kadar ağır hapis cezası istemiyle tutuksuz yargılanırken Almanya'da iki Milli İstihbarat Teşkilatı görevlisinin aldığı ifadesinin ses kayıtlarının imha edildiği ortaya çıktı. Türkiye tarafından yurt dışında kırmızı bültenle aranan Özbey, Türkiye'de hiç yargılanmadı.

Bir süre önce sessiz sedasız İstanbul'a gelerek kanser tedavisi gören Yalçın Özbey, geçtiğimiz günlerde rahatsızlanarak Arnavutköy Devlet Hastanesi'ne kaldırıldı. Burada da hayatını kaybetti. Yalçın Özbey'in 24 Haziran pazartesi günü İstanbul'da toprağa verileceği belirtildi.

Editör: Nurseli Fırat