İlk kez ABD’de kurulan ve yıllardır hizmet veren Walmart, Türkiye’de açılma ihtimalinin konuşulmasıyla ülke gündeminde merak edilen birçok soru akıllara getirdi. Walmart hakkında detaylı bilgi öğrenmek isteyen vatandaşlar, Walmart nedir, ne işe yarar? Walmart ne satıyor? Walmart hangi ülkelerde var? Walmart Türkiye’de var mı? Walmart Türkiye’ye mi geliyor? gibi sorular soruyor. İşte tüm detaylar…

Walmart1Jpg Zi K K3Sl B1 U2 Q Td Bzitt U

WALMART NEDİR, NE İŞE YARAR?

Türkiye’de Walmart olarak bilinen, Wal-Mart Stores Inc. 1962 yılında Sam Walton tarafından ABD Bendonville, Arkansas eyaletlerinde kurulan parakende satışı yapan mağazalar şirketidir. Fortune Global’de, "Amerika'nın en büyük yatırımlarını yapan 500 şirket" raporunda "Dünya çapında yüksek ciro yapan şirket" olarak yer aldı. Walmart mağazalar zincirinde büyük çoğunluğu Amerika'da olmak üzere 2,3 milyon insan çalışmaktadır. Walmart'ın en önemli rakipleri arasında Metro AG, Carrefour ve Tesco yer aldı.

WALMART NE SATIYOR?

Ürün yelpazesi oldukça geniş Walmart mağazalarda giyim, elektronik, ev gereçleri, mobilya, oyuncaklar, kitaplar, müzik ve hatta gıda ürünleri gibi birçok ürünün satışını yapıyor. Şirketin ayrıca, kendi markası altında ürettiği ürünler de bulunuyor.

Walmart Store Exterior 5266815680 (1)

WALMART TÜRKİYE'YE Mİ GELİYOR?

2013 yılında Dubai’deki satın alma ofisini Türkiye’ye taşıyan Wal-Mart, o dönem ayrılma kararı alarak, Türkiye’deki bölgesel satın alma ofisini kapattı. Ancak, Türkiye, Yunanistan ve Bulgaristan'daki Amerikan ticaret odaları tarafından düzenlenen AmChams Avrasya Ekonomi Zirvesi’nde, Amerikan Şirketler Derneği (AmCham) Türkiye Yönetim Kurulu Başkanı Tankut Turnaoğlu, Walmart'ın Türkiye'de ofis açacağını belirterek, "Walmart, Türkiye'den alımlara başlıyor. Mobilya bunlardan biri, dondurulmuş gıda bunlardan bir başkası. Şu anda 2-3 alanda Türkiye'yi bir tedarik merkezi olarak görüyorlar" dedi.  

WALMART HANGİ ÜLKELERDE VAR?

Walmart, 4263 şubesi 660.000 çalışanı ile Amerika dışında 15 ülkede faaliyet gösteriyor. Walmart 2008 verilerine göre Amerika'da 3.702 şube olmak üzere, Meksika, İngiltere, Japonya (Seiyu) üzere, Kanada ve Çin'de birçok şube açtı. Almanya ve Güney Kore’ye giren Walmart son olarak piyasadan çekilmişti.

Editör: Rahime Özbey