VAKKO OLAYI NE, NE OLDU?

Vakko, 2024 Paris Olimpiyatları için Milli takımımızın açılışta giyeceği kıyafetlerin tasarımını yapmıştı. Ancak ilk olarak milli sporcularımız Mete Gazoz ve Busenaz Sürmeneli'nin üzerinde görülen kıyafetler sosyal medyada eleştirilere neden oldu. Ünlü moda markası Vakko'nun tasarladığı kıyafetlere, "Pijamaya benziyor" eleştirileri yapıldı.

Vakko 2

VAKKO'NUN SAHİBİ KİM?

Vakko'nun Paris Olimpiyatları için tasarladığı kıyafetlerin eleştirilmesi üzerine, Vakko'nun sahibi araştırılıyor. Vakko'nun kurucusu Vitali Hakko'dur. Hakko'nun hayatı ve kariyeri merak ediliyor.

Vitali Hakko Vakko Sahibi

VİTALİ HAKKO KİMDİR?

Vitali Hakko, Vakko markasının kurucusu olan Yahudi kökenli Türk iş insanı, girişimci ve modacıdır. Hakko, Türk giyim endüstrisinin temellerini atan isimlerin arasında yer alıyor.

1913 yılında İstanbul'un Fatih ilçesinde Sefarad bir ailede dünyaya gelen Vitali Hakko, çocukluk yıllarını işgal altındaki İstanbul'da geçirdi. Babasının Fransızların yönettiği bir işletmede çalışması sayesinde Hakko, Kumkapı'daki Frères Français okuluna kaydoldu ve aynı zamanda Maccabi Musevi Lisesi'nde eğitimine devam etti.

Hakko, Mahmutpaşa'da kumaş satan Rum tekstilci Spiros'un yanında çıraklık yaparak iş hayatına atıldı. Kısa bir süre sonra Kapalıçarşı'daki Kupidis mağazasında tezgahtar olarak çalışmaya başladı ve burada mağazaların vitrinlerini düzenlemeye başladı. Hazırladığı bir vitrinle Kapalıçarşı'daki vitrin yarışmasında ilk ödülünü kazandı.

Vakko 1

Cumhuriyet'in ilanından sonra Mustafa Kemal Atatürk'ün gerçekleştirdiği Şapka Devrimi, Hakko'nun ilk girişimini başlatmasına vesile oldu. 1934 yılında Sultanhamam’da Şen Şapka adlı ilk mağazasını açtı ve şapka modasını yaygınlaştırdı. Şapka modasının geçmesinin ardından mağazasını Vakko olarak yeniden adlandırdı ve eşarp satmaya başladı. 1962 yılında Beyoğlu'nda Türkiye'nin en büyük mağazasını açarak modern mağazacılık anlayışını ülkeye tanıttı.

1948 yılında emprime eşarplar ve ardından Türk ipeklisinden üretilen emprime kumaşların üretimine başlayan Hakko, yurtdışına yaptığı seyahatlerle Avrupa moda endüstrisiyle işbirlikleri kurdu. 1962 yılında hazır giyime geçme kararı alarak İstanbul’un moda merkezi Beyoğlu'nda ilk hazır giyim mağazasını açtı. 1969 yılında kurduğu fabrika ile Ankara ve İzmir’de mağazalar açarak kadın, erkek ve çocuk giyiminde Türkiye'ye katkıda bulundu.

İlerleyen yaşlarında mağazaların yönetimini oğlu Cem Hakko'ya devreden Vitali Hakko, yine de mağazaların yönetimine katkıda bulunmaya devam etti. Anılarını "Hayatım Vakko" başlığı altında 1997 yılında kitaplaştırdı. 10 Aralık 2007 tarihinde hayatını kaybeden Vitali Hakko, Neve Şalom Sinagogu’nda düzenlenen törenin ardından Ulus’taki Arnavutköy Musevi Mezarlığı’nda toprağa verildi.

Editör: Nurseli Fırat