Sokak hayvanları düzenlemesi ile ilgili gelişmeler araştırılıyor. Başıboş sokak köpekleri konusu, vatandaşların rahatsızlıkları ile gündeme geldi. Başıboş sokak hayvanları için çözüm yolları bulmak amacıyla çalışmalara başlandı. Peki sokak hayvanları düzenlemesi nedir, maddeleri neler? Birçok ülkede gerçekleştirilen uyutma yöntemi, kontrolsüz çoğalmayı engellemek ve toplum güvenliğini sağlamak amacıyla kullanılıyor. Ancak bu uygulama büyük bir etik tartışmayı beraberinde getirdi ve birçok hayvanseverin tepkisini çekti. Başıboş sokak köpeklerine yönelik düzenlemeleri içeren sokak hayvanları kanun teklifi Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne (TBMM) iletildi. AK Parti Grup Başkanı Abdullah Güler, son duruma ilişkin açıklamalarda bulundu. Güler, yasadaki en önemli başlığın kısırlaştırma olduğunu belirtti. Peki başıboş hayvanlar ne olacak, sokak köpekleri uyutulacak mı? İşte sokak hayvanları yasasına ilişkin detaylar..
Sokak Hayvanları Düzenlemesi Nedir?
Sokak hayvanları düzenlemesinde sona yaklaşıldı. Sokak hayvanları düzenlemesine göre birkaç formül mevcut. Başıboş sokak köpekleriyle ilgili teklifin hazırlıkları sırasında dünya örnekleri incelendi. Öncelikle büyükşehirler başta olmak üzere il ve ilçelerde toplama-kısırlaştırma merkezleri kurulacak. Mevcut barınakların durumu da iyileştirilecek. Maliyetler nedeniyle sorumluluklarını yerine getiremeyen belediyelere Tarım ve Orman Bakanlığı destek sağlayacak. İl özel idareleri ve valilikler de belediyelere hem mali hem de personel desteğinde bulunacak.
Kısırlaştırma işleminin maliyeti ve sahipsiz hayvan sayısındaki orantısız artış nedeniyle öncelik hayvanların toplatılması olacak. Kentlerin dışına kurulacak büyük barınaklarda köpeklerin bakılması sağlanacak.
Hazırlanan teklif metni ile ülke genelinde barınak sayısının artırılması planlanıyor. Sokak hayvanları barınaklara taşınacak, belediyeler tarafından internet siteleri kurulacak. O siteler aracılığı ile hayvanların sahiplendirilmesi de sağlanacak.
Sokak Köpekleri Uyutulacak Mı?
AK Parti'nin sunduğu düzenlemede, hayvan hakları yasa teklifi kapsamında sahiplenilmeyen hayvanın iğne ile uyutulması yani yaşamına son verilmesi formülü masada. Bu yöntemin İngiltere, İtalya ve Portekiz’de uygulandığı biliniyor. Her belediye, barınaklarındaki kapasite kadar köpeğin fotoğraflarını çekerek internet sitesinde sahiplendirme ilanı yayınlayacak. Her bir köpeğin sahiplenilmesi için 30 gün beklenecek.
30 gün sonunda sahiplenilmeyen köpekler uyutulacak. AK Partili kaynaklar uyutma yöntemi için "merhamet koşulları içinde, acısız, iğne kullanılan bir yöntem olacak" değerlendirmesini yaptı. Uyutulan köpeklerden boşalan barınaklara sokaktan toplanan yeni köpekler gelecek ve süreç aynı şekilde devam edecek.
2024 SOKAK HAYVANLARI YASASI MADDELERİ
Sokak köpekleri yasa taslağı, sahipsiz sokak köpeklerinin belirli şartlar altında uyutulmasını öngören bir düzenlemeyi içeriyor. Bu düzenleme, sokak köpeklerinin popülasyonunu kontrol altına almayı ve toplum sağlığını korumayı amaçlıyor. Taslakta yer alan başlıca maddeler şu şekilde:
- Sahiplendirme İlanları: Her belediye, barınaklarında bulunan köpeklerin fotoğraflarını çekip, bu fotoğrafları internet üzerinden sahiplendirme ilanı olarak yayınlayacak.
- Sahiplenme Süresi: İlan yayınlandıktan sonra köpeklerin sahiplenilmesi için 30 günlük bir süre tanınacak.
- Çip Takma ve Takip: Sahiplenilen köpeklere çip takılacak ve sahiplenen kişilerin sorumluluklarını yerine getirip getirmediği sıkı bir şekilde takip edilecek.
- Barınak Kapasitesi: Uyutulan köpeklerin yerine barınaklara yeni köpekler alınacak ve süreç aynı şekilde devam edecek.
- Uyutma İşlemi: 30 gün içinde sahiplenilmeyen köpekler, enjeksiyon yöntemi ile acısız bir şekilde uyutulacak.
AK Parti Grup Başkanı Abdullah Güler, Sokak Hayvanları Yasası Hakkında Açıklamalarda Bulundu
Güler, "Sokak köpekleri uyutulacak mı?" sorusuna; "Ötanazi kavramı olarak geçecek. Sokaklar güvenli alanlar değildir hayvanlar açısından. Soğuk vardır, açlık vardır, saldırı vardır ve hastalıklar vardır yani hayvanlarımızın güvenli alana alınması gerekiyor." dedi.
"Hem toplumsal manada hem de toplum sağlığı açısından bir sorun olduğunu görüyoruz burada. Bunu ortadan kaldırma adına 5996 sayılı veterinerlik hizmetleri kanunu ve 5199 sayılı hayvanları koruma kanunu kapsamı içerisinden ortak bir metni oluşturma açısından şu anda çalışıyoruz.
Köpek saldırısı sonucu yaralanan aileler, trafik kazasına sebebiyet veren, vefat eden ve yaralanan kişiler, yine kuduz riski kapsamında tedavi olan ve bu riski taşıyan kişiler olmak üzere toplumun her kesimi ile çok yakın bir görüşme trafiği yürüttük. En önemli başlık kısırlaştırma başlığı olacak. Kısırlaştırma ile beraber sahiplendirme, yani hayvansever vatandaşlarımızı sahiplendirmeye özendirmemiz gerekiyor." ifadelerini kullandı.
Adalet Bakanı Yılmaz Tunç geçtiğimiz günlerde yaptığı değerlendirmede hayvan hakları ile ilgili taslak metnin Meclis'e geldiğini ifade etmişti. Taslağa göre barınak sayısı artırılacak, belediyelerin yaptığı uygulamalar denetlenecek. Kısırlaştırma programları da ülke geneline yayılacak.
Sokak hayvanları düzenlemesine ilişkin kanun meclisten geçti mi merak ediliyor. Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, "Hayvan hakları ile ilgili taslak metin Meclis’e ulaştı, tartışılacak" dedi.