'Asrın felaketi' olarak nitelenen ve merkez üssü Kahramanmaraş olan 7.7 ve 7.6 büyüklüğündeki iki deprem, 11 ilde ciddi can ve mal kayıplarına sebep oldu. Yaşanan felaketin ardından, birçok depremzede otel, apart ve pansiyon gibi yerlere tahliye edildi. Emlak konut piyasasında yükseliş gözlenirken, Emlak Uzmanı Mustafa Hakan Özelmacıklı, AFAD verilerine dayanarak fahiş kira konusu hakkında değerlendirmelerde bulundu.
Emlak Uzmanı Mustafa Hakan Özelmacıklı
"BÖLGELERDE KİRALIK EV TALEBİNE ÖNEMLİ BİR ARTIŞ VAR"
Ülkemizin birçok ilinin depremzedelere ev sahipliği yaptığını hatırlatan Özelmacıklı, "Şu ana kadar 830 bin 783 binadaki 3 milyon 273 bin 605 bağımsız birimde hasar tespit çalışması yapıldı. Yürütülen çalışmalar kapsamında 105 bin 794 binadaki 384 bin 545 bağımsız birimin acil yıkılması gereken, ağır hasarlı ve yıkık olduğu tespit edildi. 24 bin 464 binadaki 133 bin 575 bağımsız birimin orta hasarlı, 205 bin 86 binadaki 1 milyon 91 bin 720 bağımsız birimin az hasarlı, 407 bin 786 binadaki 1 milyon 409 bin 654 bağımsız hasarsız olduğu tespit edildi. Yaklaşık 400 bin acil konut ihtiyacı çerçevesinde değerlendirdiğimizde, ortalama hane halkı büyüklüğüne göre yaklaşık 1 milyon 200 bin vatandaşımızın barınma ihtiyacı bulunuyor. Bu açından da bölgelerde kiralık talebine önemli bir artış var diyebiliriz" dedi.
"DEVLETİN KİRA KONUSUNDAKİ YARDIMI TALEBİ DAHA DA ARTIRDI"
Birçok şehirde, gerek Kredi Yurtlar Kurumu (KYK) kapasiteleri, gerek otel kapasiteleri olsun vatandaşların bir şekilde yeniden hayatlarını düzene almak istediklerini belirten Özelmacıklı, "Devletin de kira konusunda, ağır hasarlı ev sahiplerine 5 bin, kiracılara 2 bin, taşınmaz için de 15 bin TL yardımı, bu konuda talebi daha da artırdı" açıklamalarında bulundu.
"GEREKLİ İHBARLARDA BULUNACAĞIZ"
Mustafa Hakan Özelmacıklı, emlak işletmelerinin bu konu hakkındaki tutumlarını şöyle ifade etti:
"Tüm sektörümüzün, depremzede vatandaşlarımızın barınma sorununa çözüm için her zamankinden daha çok çaba göstermesi gerektiğini, tüm sektör temsilcilerinden, bu dönemde kira fiyatlarında artış yapan ev sahiplerinin portföylerine yönelik hizmet verilmemesini, fahiş fiyat artışı yapan ev sahiplerinin kamu kurum ve kuruluşları tarafından incelemeye alınacağını, ayrıca emlak işletmeleri olarak bizlerin de bu kurumlara gerekli ihbarlarda bulunacağımızı beyan ettik."
"EV SAHİPLERİNİN KİRACI VATANDAŞLARA ÖDENEN DESTEĞİ TALEP ETMESİ SUÇTUR"
Tüm bunlara rağmen, bazı bölgelerde hala fırsatçılık yapıldığı duyumunu aldıklarını söyleyen Özelmacıklı, "Deprem bölgesindeki vatandaşlarımıza 10 bin TL Hane Başı Destek ödemesi yapılmaktadır. Bazı ev sahiplerinin kiracıları arayıp, bu bedeli kendilerine yatırmalarını talep ettiklerini, il başkanlarımız aracılığı ile öğrendik. Şunu ifade ediyoruz ki, bu bedel sosyal devlet ilkesi gereğince, konutları hasar gören ister kiracı ister ev sahibi olsun, o hanehalkına aittir. Ev sahiplerinin kiracı vatandaşlarımıza ödenen desteği talep etmesi, suçtur. Depremzede kiracılarımız bu bedeli ev sahiplerine vermemelidir" dedi.
'EVİM YUVAN OLSUN'
Fahiş fiyat artırımına karşı, yetki belgeli emlak işletmeleri olarak mücade edeceklerini beyan eden Emlak Uzmanı Mustafa Hakan Özelmacıklı, yeni başlatılan ve yoğun başvuru alan bir kampanyadan bahsetti. Kampanyaya ilişkin şu açıklamalarda bulundu:
"Evim Yuvan Olsun projesi ile, evini karşılıksız ya da makul bir kira karşılığında afetzedelerle paylaşmak isteyen hayırseverlerimiz, 'evimyuvanolsun.org' internet sitesinden giriş yaparak evlerini kaydediyorlar. Kaydı alınan evlerimiz öncelikle AFAD koordinasyonunda ilgili kaymakamlıklarımıza yönlendiriliyorlar."
"FİYAT ARTIRMANIN UYGUN OLMADIĞINI DÜŞÜNÜYORUZ"
Mustafa Hakan Özelmacıklı, "Bu çerçevede evini bu şekilde bile ücretsiz kiraya vermek isteyenler varken fiyat artırmanın uygun olmadığını düşünüyoruz" dedi.