Milli Savunma Bakanlığından yapılan açıklamada, Türk Silahlı Kuvvetlerinin terörle mücadeledeki kararlı duruşunu sürdürdüğü vurgulandı. MSB Basın ve Halkla İlişkiler Müşaviri Tuğamiral Zeki Aktürk, son bir haftada yurt içi ve sınır ötesi operasyonlarda 82 teröristin etkisiz hale getirildiğini belirtti. Geçtiğimiz senenin yılbaşından bu yana -yaklaşık 13 aylık sürede- etkisiz hale getirilen terörist sayısının 2478 olduğu bildirildi.

Msb Zeki Akturk 25012024 Aa (9)

SURİYE'DE 577 TACİZ VE SALDIRI OLDU, 1661 TERÖRİST ETKİSİZLEŞTİRİLDİ

Suriye'de yaşanan güvenlik sorunlarına da değinen Tuğamiral Zeki Aktürk, son bir haftada 17 taciz ve saldırının gerçekleştiğini, buna karşılık olarak 56 teröristin etkisiz hale getirildiğini aktardı. 2023 başından bu yana taciz ve saldırı sayısının 577, etkisiz hale getirilen terörist sayısının ise 1661'e ulaştığı kaydedildi.

Msb Zeki Akturk 25012024 Aa (8)

SINIRLARDA SIKI DENETİMLER

Sınırlardan yasa dışı geçmeye çalışan kişilere yönelik tedbirlerin arttırıldığı belirtilen açıklamada, son bir haftada 191 kişinin yakalandığı, 6 bin 430 kişinin ise engellendiği ifade edildi. 2024 başından bu yana yakalananların sayısının 498, engellenenlerin sayısının ise 15 bin 153 olduğu bildirildi.

Msb Zeki Akturk 25012024 Aa (6)

F-16 TEDARİKİ

F-16 savaş uçaklarının tedariki konusunda ABD'den gelen olumlu haberlerin altı çizildi. MSB kaynakları, ABD Başkanı Biden'ın kongreye tavsiye mektubu göndermesini olumlu bir adım olarak değerlendirdi. 40 adet F-16 Blok-70 tedariki ve 79 uçağın Viper modernizasyonu için istek mektuplarının ABD Savunma İşbirliği Ofisine iletilmiş olduğu, resmi kongre onay sürecinin beklenmekte olduğu belirtildi.

Msb Zeki Akturk 25012024 Aa (7)

AZERBAYCAN'DA "KARA OCAK" KATLİAMI VE MİLLİ DİRENİŞ GÜNÜ

Tuğamiral Aktürk, Azerbaycan'da yaşanan "Kara Ocak" katliamını anarak, Batı Trakya Türklerinin mücadelesine desteklerini ifade etti. Ayrıca, Gazze'deki İsrail saldırılarının bölgesel ve küresel barışı tehdit ettiğine dikkat çekerek, kalıcı barışın ancak adil bir çözümle mümkün olabileceğini vurguladı. Zeki Aktürk, "Gazze'de İsrail'in uluslararası hukuku hiçe sayarak toplu cezalandırma yoluna gitmesi çok ciddi bir endişe kaynağıdır. İsrail saldırıları sürdüğü müddetçe bölgesel ve küresel barışa yönelik tehditler artmaktadır. Çatışmaların daha geniş alana yayılması hiç kimsenin çıkarına değildir. Filistin meselesi adil bir sonuca kavuşturulmadan bölgemizde kalıcı bir barış mümkün değildir." dedi.

Msb Zeki Akturk 25012024 Aa (5)

SAVUNMA SANAYİSİNDE MİLLİ VE YERLİ ÜRETİM

Tuğamiral Aktürk, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın liderliğinde geliştirilen yerli ve milli savunma sanayi ürünlerinin TSK'nın gücünü artırdığını, Kara Kuvvetleri Komutanlığı için "İnsansız Kara Aracı"nın muayene ve kabul faaliyetlerinin tamamlandığını belirtti. Bedelli askerlik sınıflandırma sonuçlarının da e-Devlet kapısından veya askerlik şubelerinden öğrenilebileceği bilgisi verildi.

Msb Zeki Akturk 25012024 Aa (3)

SORU BÖLÜMÜ

F-16 TEDARİK SÜRECİNE İLİŞKİN GELİŞMELER

Milli Savunma Bakanlığı kaynakları, basın toplantısında gazetecilerin sorularına detaylı yanıtlar verdi. Özellikle F-16 tedarik sürecine ilişkin, ABD Başkanı Joe Biden'ın kongreye gönderdiği tavsiye mektubunun olumlu bir adım olarak değerlendirildiğini vurguladılar. Hava Kuvvetleri Komutanlığı'nın acil ihtiyaçları doğrultusunda 40 adet F-16 Blok-70 ve 79 uçağın Viper modernizasyonu için sürecin ilerletilmesinin beklendiği ifade edildi.

Msb Zeki Akturk 25012024 Aa (4)

SÖZLEŞMELİ ERLERİN ÖZLÜK HAKLARI VE TAZMİNATLARI

Sözleşmeli erlerin maaşları ve tazminatlarına dair sorulara yanıt veren Bakanlık kaynakları, göreve bağlı olarak maaşların ve ayrılık durumunda ödenen tazminatların miktarlarını detaylandırdı. Yapılan zamlarla en düşük sözleşmeli er maaşının 34 bin 217 lira olduğunu, tazminatların ise hizmet süresine göre 97 bin 628 lira ile 966 bin 375 lira arasında değiştiğini belirtti.

Msb Zeki Akturk 25012024 Aa (2)

DENİZ KUVVETLERİNE YENİ İDA'LAR

Deniz Kuvvetleri'nin envanterine katılacak yeni insansız deniz araçlarına (İDA) ilişkin sorulara cevap veren kaynaklar, yerli ve milli savunma sanayi ürünlerinin TSK'nın gücünü artırdığını ve Deniz Kuvvetleri'nin her geçen gün yeni yetenekler kazandığını vurguladı. İnsansız deniz araçlarının etkin kullanımına yönelik çalışmaların devam ettiği bilgisi paylaşıldı.

Msb Zeki Akturk 25012024 Aa (1)

NATO'NUN STEADFAST DEFENDER-24 TATBİKATI

NATO'nun düzenleyeceği Steadfast Defender-24 Tatbikatına yönelik sorulara yanıt veren Bakanlık kaynakları, tatbikatın amacını, iki safhadan oluşan yapısını ve katılımcı ülkeleri açıkladı. Türkiye'nin tatbikatın ikinci safhasına katılım sağlayacağı, Kara Kuvvetleri Komutanlığı ve Özel Kuvvetler Komutanlığı personelinin iştirak edeceği bilgisi verildi.

Msb Zeki Akturk 25012024 Aa (9)

ABD SURİYE'DEN ÇEKİLİYOR MU?

ABD'nin Suriye'den askeri birliklerini çekeceği yönündeki iddialar hakkında konuşan kaynaklar, resmi açıklamaların beklendiğini, bu tür haberlere ihtiyatla yaklaşılması gerektiğini belirtti. Savunma ve güvenlik konularında bölgedeki her gelişmenin yakından takip edildiği ifade edildi.