UNESCO'nun İnsanlığın Somut Olmayan Kültürel Mirası Listesi'nde yer alan ve bu yıl 484'üncüsü düzenlenen Uluslararası Manisa Mesir Macunu Festivali, Cumhuriyet Meydanı'ndan başlayan kortej yürüyüşü ile start aldı. Mehter marşları eşliğinde gerçekleşen yürüyüşe, CHP Genel Başkanı Özgür Özel, Vali Enver Ünlü, Büyükşehir Belediye Başkanı Ferdi Zeyrek, MHP Grup Başkanvekili Erkan Akçay, milletvekilleri ve yabancı delegasyonlar katıldı.
OSMANLI PADİŞAHLARI VE HAFSA SULTAN CANLANDIRMALARI İLE TARİHİ İZLER
Şehzadelik dönemini Manisa'da geçiren Osmanlı padişahları, Hafsa Sultan ve nedimeleri ile mesir macununun mucidi Merkez Efendi'yi canlandıran tiyatrocuların da yer aldığı yürüyüş, halk oyunları ekiplerinin gösterileriyle renklendi. Festival için özel olarak bestelenen "Eller havaya eller şifaya" şarkısı eşliğinde yürüyüş, Sultan Camisi'nde son buldu.
MESİR MACUNU SAÇIM TÖRENİ VE 7 TON MACUNUN DAĞITIMI
Öğle ezanının okunmasıyla birlikte, Yavuz Sultan Selim'in eşi ve Kanuni Sultan Süleyman'ın annesi Hafsa Sultan'ın, Merkez Efendi'yi huzuruna kabul ederek şifa kaynağı mesirin beratını vermesi sahnelendi. Geleneksel mesir saçımı, Hafsa Sultan'ın, kendisine şifa veren macunu Sultan Camisi'nin kubbe ve minarelerinden baharın gelişiyle halka saçma geleneğiyle devam etti. Toplamda yaklaşık 7 ton mesir macunu, cami şerefeleri, kubbeler ve çevredeki apartmanların çatılarından halka dağıtıldı.
PROTOKOL ÜYELERİNİN KATILIMIYLA MESİR MACUNU HEYECANI
Protokol üyeleri de saçım törenine katılarak, alanda toplanan kalabalığa mesir macunu saçtı. Vatandaşlar, daha fazla mesir macunu kapabilmek için adeta birbirleriyle yarıştı; bazıları şemsiyelerini ters çevirerek macunları toplamaya çalıştı.
FESTİVALİN TARİHÇESİ VE MESİR MACUNUNUN ÖNEMİ
Osmanlı Padişahı Yavuz Sultan Selim'in eşi Hafsa Sultan'ın hastalandığı dönemde, Sultan Camisi Medresesi idarecisi ve hekimi Merkez Efendi tarafından 41 çeşit bitki ve baharattan oluşan bir macun hazırlanmıştı. Hafsa Sultan'ın bu macunla şifa bulması üzerine, macunun diğer hastalara da verilmesi ve talebin artmasıyla, macun kağıtlara sarılarak caminin kubbe ve minarelerinden halka saçılması geleneği başlamıştı. Mesir macunu, bugün de birçok insan için şifa kaynağı olarak kabul ediliyor.
NEVRUZ ŞENLİKLERİYLE BAŞLAYAN FESTİVALİN COŞKUSU
21 Mart'ta Nevruz şenlikleriyle başlayan festival, bu görkemli saçım töreniyle son buldu, Manisa'nın kültürel mirasını yaşatmaya devam ediyor.