Lav silahı nedir, ne işe yarar araştırmaları bugün pek çok kişi tarafından yapılıyor. Normal şartlarda pek fazla kimsenin bilmediği ve hayatı boyunca görmeyeceği lav silahı, İstanbul’da bir evin bodrum katından çıkınca büyük bir şaşkınlık yaşandı. Bir çuvalın içinde bulunan iki lav silahı emniyet güçlerine teslim edilirken konuyla ilgili soruşturmanın devam ettiği kaydedildi…

Lav Silahi A

İSTANBUL AVCILAR’DA ÇUVAL İÇİNDEN LAV SİLAHI ÇIKTI!

Olay 9 Ekim Çarşamba akşamı gerçekleşti. İstanbul’un Avcılar ilçesi, Denizköşkler Mahallesi Hasan Çelebi Sokak'ta akşam saatlerinde bir binanın bodrum katında temizlik yapıldı.

Kullanılmayan malzemeler temizlik yapan kişiler tarafından bina dışına çıkarıldı. Malzemeler arasında yer alan çuvalın içinde ne odluğunu merak eden vatandaşlar çuvalın ağzını açtıklarında ise hiç beklemedikleri bir şey ile karşılaştı. Zira çuvaldan iki adet lav silahı çıktı.

Lav Silahi B

Bunun ardından vatandaşlar polise bilgi verdi. Yapılan ihbar üzerine İstanbul Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şubesi ile Avcılar İlçe Emniyet Müdürlüğü Güvenlik Büro Amirliği ekipleri olay yerine geldi ve ekipler lav silahlarına el koydu.

Lav silahlarının bulunduğu yerde kapsamlı arama gerçekleşirken olayla ilgili iki kişi de göz altına alındı.

Lav Silahi D

LAV SİLAHI NEDİR, NE İŞE YARAR?

Lav silahı, "Light Anti-tank Weapon" (LAV) kısaltmasıyla bilinen, hafif anti-tank füzesi sistemi olarak bilinmektedir. Çoğunlukla taşınabilir bir roketatar olarak kullanılır ve zırhlı hedeflere karşı etkili bir silah olarak tasarlanmıştır.

Kore Savaşı'nda ABD piyadelerinin ana tanksavar silahı olan bazukanın yerini alan lav silahı Türk Silahlı Kuvvetleri tarafından da kullanılmaktadır. Makina ve Kimya Endüstrisi Kurumu tarafından Eşek Arısı adı verilmiş olan bir sürümü de üretilmektedir.

Genellikle tek kişilik taşıma ve kullanıma uygun, hafif ve kompakt bir yapıya sahip olan lav silahı, kullanıcı hedefi belirledikten sonra ateşlenir ve çoğunlukla tek kullanımlıktır.

Lav silahının farklı modellerinde menzil değişiklik gösterse de genellikle 200-300 metre aralığında bir menzile sahiptir.

 

Editör: Şenay Yurtalan