Gazze'deki hükümetin Medya Ofisi Başkanı Selame Maruf, Birleşmiş Milletler Filistinli Mültecilere Yardım ve Bayındırlık Ajansı'nı (UNRWA) Gazze'nin kuzeyine yönelik sorumluluklarından çekilmekle suçladı.

Düzenlediği basın toplantısında 25 gündür Gazze'ye yönelik İsrail'in yürüttüğü savaşın etkilerine ilişkin konuşan Maruf, "UNRWA'nın, kentin kuzeyindeki sorumluluklarından vazgeçmesini ve çalışmalarını güneyle sınırlandırmasını haklı gösterebilecek hiçbir şey yoktur." dedi.

Maruf, UNRWA'nın yardım kamyonlarının Gazze'ye girişini kasıtlı olarak yavaşlatıp geciktirdiğini ve Gazze Şeridi'ne ve kuzeyine girmesini engellediğini dile getirdi.

"UNRWA Genel Komiseri Philippe Lazzarini'nin Gazze'ye işgal güçlerinin devam eden bombardımanından yaşadığı şoku ve benzersiz bir şekilde yaşanan yıkımın düzeyini" dile getirdiğini aktaran Maruf, Lazzarini'nin ifadelerinin "İşgalcilerin Gazze ahalisine yönelik işlediğinin bir soykırım ve bir suç olduğunun uluslararası bir onayıdır" değerlendirmesinde bulundu.

Gazze'de yaşananlar ile Rusya-Ukrayna savaşındaki durumu karşılaştıran Maruf, şunları söyledi:

"Rusya-Ukrayna savaşının başından bu yana 1,5 yıl içinde Ukraynalı ölen sivil sayısı 9 bin, bunlardan 500'ü çocuk, toplam yaralı sayısı 15 bin. Yalnızca 25 günde, Gazze'de 8 bin 525 ölü, bunlardan 3 bin 542'si çocuk, 2 bin 187'si kadın ve genç kız, 21 bin 543 yaralı var. Ayrıca 2 bin kişi kayıp"

Maruf, İsrail saldırıları sebebiyle Gazze'nin tüm bölgelerini ve kesimlerini kapsayan zararın 3 milyar dolar olduğunu kaydetti.

GAZZE'DE SON DURUM

İzzeddin el-Kassam Tugayları, 7 Ekim tarihinde İsrail'in Filistin'e ve kutsal alanlara yönelik ihlallerini gerekçe göstererek saldırıya geçtiğini duyurdu. İsrail ordusu da buna karşılık Gazze'ye yoğun hava bombardımanında bulundu.

İsrail tarafından yapılan açıklamalarda, Gazze'den düzenlenen bu saldırılar sonucu 317'si asker olmak üzere toplamda 1400'den fazla İsraillinin yaşamını yitirdiği belirtildi. Ayrıca bu saldırılarda 5.132 kişi yaralandı. İsrail Ordu Sözcüsü Daniel Hagari, Gazze'deki el-Kassam Tugayları'nın denetiminde 240 İsraillinin esir tutulduğunu ifade etti.

Diğer yandan, Gazze'deki Filistin Sağlık Bakanlığı, İsrail saldırıları sonucu 3.542'si çocuk, 2.187'si kadın olmak üzere toplam 8.525 Filistinlinin hayatını kaybettiğini ve 21.643 kişinin yaralandığını açıkladı.

İşgal altında bulunan Batı Şeria bölgesinde de İsrail ordusu ve Yahudi yerleşimcilerin gerçekleştirdiği saldırılar sonucu 126 Filistinlinin hayatını kaybettiği, yaklaşık 2.000 Filistinlinin yaralandığı belirtildi.

İsrail'in 26 Ekim'de Gazze'ye karadan yaptığı operasyonların şiddetini artırarak devam ettiği, Şifa Hastanesi gibi büyük sağlık kuruluşlarının da hedef alındığı aktarıldı.

Son olarak, 8 Ekim tarihinden bu yana İsrail ordusu ile Hizbullah arasında süregelen çatışmalarda, 48 Hizbullah üyesi ve 4 İsrail askerinin yaşamını yitirdiği bilgisi paylaşıldı.

Kaynak: AA