Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings, Türkiye ekonomisinin son dönemdeki performansına yönelik yeni bir değerlendirme yayımladı. Fitch, Türkiye'nin uzun vadeli yabancı para birimi cinsinden kredi notunu "B" seviyesinden "B+" seviyesine yükselttiğini duyurdu. Ayrıca, Türkiye'nin not görünümünü "pozitif" olarak güncellediğini bildirdi.
POLİTİKA DEĞİŞİKLİKLERİ VE ETKİLERİ
Fitch'in not artışı kararının altında yatan nedenler detaylandırıldı. Açıklamada, Türkiye'nin Haziran 2023'ten bu yana uyguladığı makroekonomik politikaların ve dış kırılganlıkları azaltma çabalarının olumlu sonuçlar verdiği vurgulandı. Özellikle para politikasında yapılan sıkılaştırmanın, beklentilerin ötesinde etkili olduğuna işaret edildi.
İYİMSER EKONOMİK GÖRÜNÜM
Fitch'in açıklamasında, Türkiye ekonomisinin enflasyon beklentilerinin hafiflemesi, dış likidite risklerinin azalması ve olumlu dış finansman koşulları sayesinde daha stabil bir yapıya kavuştuğu belirtildi. Bu gelişmelerin, yüksek döviz rezervleri ve daralan cari işlemler açığını da kapsadığı kaydedildi.
MAKROEKONOMİK BEKLENTİLER VE SEÇİM SÜRECİ
Raporda, Türkiye ekonomisinin 2023 yılında %2,8 oranında büyüyeceği tahminine yer verildi. Bu büyüme oranının 2025 yılında %3,1'e ulaşabileceği öngörüldü. Ayrıca, yaklaşan mart ayındaki yerel seçimlerin ekonomik politikalarda önemli bir değişikliğe neden olmasının beklendiğine dair bir ifadeye yer verilmedi.
GELECEK DEĞERLENDİRMELER VE ÖNCEKİ KARARLAR
Fitch Ratings'in geçmişteki değerlendirmelerine de değinilen açıklamada, 8 Eylül 2023'te Türkiye'nin kredi notunun "B" olarak teyit edildiği ve not görünümünün "negatif"ten "durağan"a yükseltildiği hatırlatıldı. Kuruluşun Türkiye ile ilgili bir sonraki değerlendirmesinin 6 Eylül'de yapılması bekleniyor.