DSÖ’nün Maymun Çiçeği Virüsü ile ilgili küresel acil durum ilan etmesi ve dün İsveç’in ilk vakayı gördüğünü açıklaması, tüm dünyada ve ülkemizde endişeye sebep oldu. Çiçek aşısının Maymun Çiçeği Virüsü'ne (Mpox) karşı koruyuculuğu gündeme geldi. Peki çiçek aşısı nedir, en son ne zaman yapıldı? Çiçek aşısı Mpox'a karşı korur mu, hala yapılıyor mu? İşte merak edilen soruların yanıtları..

Aşı

ÇİÇEK AŞISI NEDİR?

Çiçek aşısı, Suçiçeği aşısı ile karıştırılmamalıdır. Canlı virüs aşısı olan Çiçek aşısı, bulaşıcı bir hastalığa karşı geliştirilen ilk aşıdır. 1796 yılında İngiliz doktor Edward Jenner, nispeten hafif olan sığır çiçeği virüsü enfeksiyonunun ölümcül çiçek virüsüne karşı bağışıklık kazandırdığını göstermiştir. Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), 1958'den 1977'ye kadar çiçek hastalığını ortadan kaldıran küresel bir aşılama kampanyası yürütmüştür. Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ)'nün de desteklediği yaygın aşılama çalışmaları sonucunda çiçek hastalığı, 1980 yılının başlarında dünyada yok edilmiştir. Bu gelişmelerin ardından daha önce tüm ülkeler için zorunlu olan çiçek aşısı uygulaması ortadan kalkmıştır. Artık halka rutin çiçek aşısı yapılmasa da aşı biyoterörizm, biyolojik savaş ve mpox'a karşı korunmak için hala üretilmektedir.

maymun-çiçeği-virüsü-mpox-nedir-nasıl-bulaşır-14-aralık-2023-4

ÇİÇEK AŞISI MAYMUN ÇİÇEĞİNDEN KORUR MU?

Maymun Çiçeği Virüsü'ne karşı Çiçek aşısının koruyup korumayacağı araştırılıyor. Tüm dünyada hızlı bir yayılım gösteren Mpox, Covid gibi bir salgın yaratma konusunda herkesi endişelendiriyor. Özel bir tedavi yöntemi olmayan Maymun Çiçeği Virüsü hastalığının tedavisi antiviral ilaçlarla yapılıyor. Vakaların büyük kısmı hastalığı hafif geçiriyor ve birkaç hafta içinde sağlığına kavuşuyor.

Çiçek aşısı (smallpox vaccine), maymun çiçeği (monkeypox) hastalığına karşı belirli bir koruma sağlayabilir, ancak tam olarak bu amaçla geliştirilmemiştir. Maymun çiçeği, çiçek hastalığına neden olan virüsle aynı virüs ailesine (ortopoksvirüsler) ait olduğundan, çiçek aşısı maymun çiçeğine karşı da çapraz koruma sağlayabileceği öne sürülüyor. Araştırmalar, çiçek aşısının maymun çiçeği virüsüne karşı yaklaşık %85 oranında etkili olabileceğini ifade ediyor.

Çiçek Aşısı 1

SAĞLIK BAKANI MEMİŞOĞLU MAYMUN ÇİÇEĞİ VİRÜSÜ HAKKINDA AÇIKLAMALARDA BULUNDU

Sağlık Bakanı Prof. Dr. Kemal Memişoğlu, Maymun Çiçeği Virüsü hakkında değerlendirmelerde bulundu. Maymun Çiçeği Virüsü'nün Covid gibi olmadığını belirterek "RNA virüsü değil, DNA virüsü. Ne demek? Yani farklı bir virüs çeşidi bu" dedi.

Sağlık bakanı, bilim insanlarının bu virüsün agresif seyredeceğini düşünmediğini belirterek 2022-2023 yılında bu hastalık için acil durum ilan edildiğini, o zaman Türkiye'de de birkaç vaka görüldüğünü ancak 2024'te vaka görülmediğini ifade etti.
Prof. Dr. Kemal Memişoğlu, hastalıkla ilgili Bilim Kurulu oluşturulduğunu, alınacak önlemlerin konuşulduğunu belirterek şöyle devam etti:

"Eğer gelirse ülkemize nasıl bir önlem alınması gerekir? Gelmeden nasıl bir önlem alacağız? Gelirse ne yapacağız? Bunlarla ilgili bütün planlamalarımız ve hazırlığımızı yaptık. Bu bilim kurulu, bununla mücadele rehberi esasına bu. Hastalıkla mücadelenin rehberi. Zaten Dünya Sağlık Örgütü esasında ilanında bunu söylüyor. Hazırlıklı olun ama yayılıp yayılmayacağı konusunda bir netlik yok çünkü lokalize kalıyor genelde Afrika'da bu hastalık."

Editör: Nurseli Fırat