Buzağı desteği olarak anılan Tarım ve Orman Bakanlığının hayvancılık desteklerinde büyük artışa gidildi. Tarım ve Orman Bakanlığı, Türkiye'de hayvancılık sektörünün sürdürülebilirliğini sağlamak ve verimliliğini artırmak amacıyla 2023 yılında uygulanacak birçok destek kalemini yüzde 100 ile 150 arasında artırdı. Resmi Gazete'de yayımlanan "Hayvancılık Desteklemeleri Uygulama Tebliği" ile bu yeni düzenlemeler yürürlüğe girdi.

ÇEŞİTLİ DESTEK KALEMLERİNDE ÖNEMLİ ARTIŞLAR

2023 yılında hayvancılık sektörüne yönelik verilecek desteklerde önemli artışlar yapıldı. Sürü yöneticisi (çoban) desteği, 2022 yılında 12 bin lira iken, 2023 yılında yüzde 150'lik bir artışla 30 bin liraya yükseltildi. Koç ve teke alım desteği, küçükbaş hayvan ıslahı ve sürü kalitesinin artırılması amacıyla hayvan başına 2 bin lira olarak belirlendi. Buzağı desteği ise, 2022 yılında 900 TL/başken, 2023 yılı için yüzde 133'lük bir artışla 2 bin 100 TL/başa çıkarıldı. Anaç koyun keçi desteği de 2022'de 50 TL/baş iken, 2023 için yüzde 100 artışla 100 TL/başa yükseltildi.

TARIM BAKANI YUMAKLI'DAN AÇIKLAMALAR

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, yapılan açıklamada, hayvancılıktan elde edilen gelirlerin artırılmasının, üretici ve hayvan refahının yükseltilmesinin temel stratejileri olduğunu vurguladı. Yumaklı, birim hayvandan daha fazla verim ve kaliteli ürün elde etme, ürünlerin muhafazasından pazara ulaştırılması ve değerinde satılmasını sağlama amacıyla yetiştiricilere destek verdiklerini belirtti. Ayrıca, aile işletmeciliği, gençlere ve kadınlara pozitif ayrımcılık yapıldığını ifade etti.

YENİ DESTEKLERLE HEDEFLER VE BEKLENTİLER

Bakan Yumaklı, hayvancılık desteklerinin 21 kalemde yüzde 100, bazı kalemlerde ise yüzde 150 artırıldığını belirtti. Yeni desteklerle işletmelerin sürdürülebilirliğinin sağlanması, altyapı ve ekipman eksikliği nedeniyle yaşanan kayıpların azaltılması, verimlilik ve kalitenin artırılması, üretici gelirlerinin yükseltilmesi, kırsaldan kente göçün ve bölgesel gelişmişlik farklarının azaltılması gibi hedefler öngörülüyor. Yumaklı, yetiştiricilerin ve üreticilerin desteklemelerden faydalanabilmesi için tebliğdeki şartlara uymalarının önemine vurgu yaparak, desteklerin hayırlı olmasını ve bereket getirmesini diledi.