Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi'nde, Türk bilim insanı ve yüksek jeofizik mühendisi Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan tarafından "Deprem Neden Yıkıyor?" başlıklı bir konferans düzenlendi. Ercan, konferansta Erzincan'da gelecek yıllarda büyük bir deprem olabileceğini vurgulayarak, bölgenin deprem riskine dikkat çekti.

ERZİNCAN'DA DEPREMİN YIKICI ETKİLERİ

Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan, konferansta Türkiye'deki yıkıcı depremlerin sebeplerini ve Erzincan'da yaşanan depremleri ele aldı. Ercan, Erzincan depremlerinin, Türkiye'de deprem denildiğinde akla gelen ilk olaylar olduğunu belirtti ve geçmişte yaşanan depremlerin yıkıcı etkilerine işaret etti. Ercan ayrıca, Fırat (Karasu) akarsuyu dolgusu üzerindeki yapıların, yerden gelen sorunlar, yapı malzemelerinin kalitesizliği ve yapılardaki kurulum yanılgıları nedeniyle yıkımlara uğradığını açıkladı.

PROF. AHMET ERCAN'DAN "TÜRKİYE BİR DEPREM ÜLKESİ DEĞİL" VURGUSU

Ercan, Türkiye'nin bir deprem ülkesi olmadığını, bunun için 8 ve üzeri büyüklükteki depremlerin yaşanması gerektiğini söyledi. Türkiye'deki yıkımların dünya çapında ilk beşe girmesine rağmen, 17. yüzyıldan bu yana 8'den büyük bir depremin yaşanmadığını belirtti. Ercan, Erzincan'daki depremlerin özellikle kış aylarında ve gece vakti gerçekleştiğini, bu durumun insanların donarak ya da yanarak ölmesine neden olduğunu ifade etti.

PROF. AHMET ERCAN'IN GELECEKTEKİ DEPREM BEKLENTİLERİ

Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan, Erzincan'da 2035 ile 2045 yılları arasında büyük bir deprem beklentisi olduğunu belirtti. Ercan, "Bir yerde bir deprem olmuşsa, gelecekte o yerde aynı büyüklükte bir deprem olacaktır" diyerek, Erzincan'ın 1939'daki 7.9 büyüklüğündeki depremin tekrarlanabileceğini vurguladı. Ercan, Erzincan'da alınması gereken önlemleri ve yapılaşma çalışmalarını 8 büyüklüğünde bir depremi göz önünde bulundurarak yapılması gerektiğini söyledi. Ercan, "Erzincan şu anda daha büyük ve alınacak önlemler için yarın çok geç olabilir" diyerek, 2035 ile 2045 yılları arasında bir deprem beklentisinin yanı sıra, daha erken bir tarihte de deprem olabileceğini ifade etti. Ercan, Erzincan'daki deprem davranışının bu beklentiyi desteklediğini belirtti.