Cumhuriyetçi Donald Trump ile Demokrat Joe Biden'ın aday olduğu Amerika Başkanlık Seçimi'nde Biden'in adaylıkta geri çekilmesiyle, seçim sürecinin gidişatı değişti ve yeni isimlere açık hale geldi. Biden'ın desteklediği Kamala Harris, Demokrat Parti Ulusal Kongresi'nde delegeler tarafından yeterli oyu alması halinde Demokratların resmi adayı olacak. Peki ABD seçimleri ne zaman, hangi tarihte yapılacak? ABD Başkan adayları kimler? İşte merakla beklenen ABD başkanlık seçimleri tarihi ve başkan adayları..

ABD 2024 SEÇİMLERİ NE ZAMAN?

ABD Başkanlık Seçimi, Temsilciler Meclisi seçimleri, Senato seçimleri ve çeşitli eyalet ve yerel düzeydeki seçimlerle eşzamanlı olarak gerçekleşecek. Tüm dünyanın merakla beklediği Amerika Birleşik Devletleri'ndeki bir sonraki başkanlık seçimi 5 Kasım 2024 tarihinde yapılacak. Bu seçimde, seçmenler başkan ve başkan yardımcısını dört yıllık bir dönem için seçecekler. Başkanlık seçimlerine kadar olan süreçte, adaylar belirlenmek üzere eyaletler arası ön seçimler ve parti kongreleri düzenlenecek.

A B D Seçim 1

5 Kasım 2024'te oy verme işlemleri yapılacak ve sonuçlar gece geç saatlerde veya sonraki günlerde açıklanacak. Seçilen başkan ve başkan yardımcısı, 20 Ocak 2025 tarihinde yemin ederek görevlerine başlayacak.

ABD BAŞKAN ADAYLARI KİMLER 2024?

ABD’nin eski Başkanı Donald Trump ve ABD Başkanı Biden 12 Mart'ta sırasıyla Demokrat ve Cumhuriyetçi partilerin delegelerinin çoğunluğunu elde etti. Trump'ın adaylığı 15 Temmuz'da onaylandı.

ABD seçimlerine kısa süre kala Biden adaylıktan çekildiğini duyurdu. Cumhuriyetçi Parti üyesi olan Donald Trump, 2020 başkanlık seçimlerinde Biden'a karşı kaybettikten sonra, üst üste ikinci bir dönem için yeniden seçime girecek. Öte yandan Robert F. Kennedy Jr. 1992 seçimlerinde bağımsız olarak yarışan Ross Perot'tan bu yana en yüksek oy alan üçüncü parti başkan adayı olarak ortaya çıktı.

Seçim yarışından çekildiğini açıklayan ABD Başkanı Joe Biden, Başkan Yardımcısı Kamala Harris'i aday olarak onayladığını ve desteklediğini bildirdi. Harris, Demokrat Parti Ulusal Kongresi'nde delegeler tarafından yeterli oyu alması halinde Demokratların resmi adayı olacak. ABD'de başkan adayları Ağustos ayında resmi olarak açıklanacak.

Editör: Nurseli Fırat