Türkiye'de milyonlarca vatandaşın yakından takip ettiği kademelli emeklilik ile ilgili gelişmeler yaşanmya devam ediyor. Emeklilikte Yaşa Takılanlar düzenlemesini kaçıranlar için müjdeli haberler verildi. TBMM'nin açılmasıyla birlikte yeniden gündeme taşınan kademeli emeklilik ile birlikte 1999 sonrası SGK girişi olanlar emekli olabilecek. Peki ama nasıl? İşte yanıtı... 

Para A-1

KADEMELİ EMEKLİLİK İMKANI DOĞUYOR 

EYT düzenlemesi geçtiğimiz yılın nisan ayında kabul edilmiş ve başvurular hemen alınmaya başlanmıştı. Şu ana kadar 3 milyon vatandaşın emeklilik hayalini gerçeğe dönüştüren düzenleme 8 Eylül 1999 ve öncesi sigortalı olanlara sunulmuştu. Sadece bir günle eyt’yi kaçıran yani 9 Eylül 1999 ve sonrası sigorta girişi olanlarda uzun zamandan beri hükümete çağrı yapıyor ve yeni düzenleme bekliyordu. Nihayet Bu düzenleme için ilk adım geldi. Kademeli emeklilik düzenlemesi ile 1999 sonrası sigorta girişi olanlar için yeni erken emeklilik imkanı geliyor.

Para J

KADEMELİ EMEKLİLİK NE ZAMAN ÇIKACAK?

Eyt’yi kaçıranları için büyük bir fırsat olacak kademeli emeklilik düzenlemesi, belirli bir yaş ve prim gün sayısı ile emeklilik fırsatı sunacak. Ancak kademeli emeklilikte belirleyici olan unsur sigorta giriş tarihi olacak. Örneğin 9 Eylül 1999 tarihinde sigorta girişi olanlar, prim ve yıl süresine göre kadınlarda 43 erkeklerde 45 yaşında emeklilik hakkına sahip olacak. Sigorta giriş tarihi arttıkça kademeli emeklilikte yaş şartı da artacak.

Para E-1

ÇALIŞANLARIN YÜZÜ GÜLECEK 

1 Ekim’de meclisin açılması ile birlikte kademeli emeklilik tekrar talep edilmeye ve konuşulmaya başlandı. Ankara kulislerinden gelen bilgilere göre ise kademeli emeklilik ilk etapta SSK ve bağ-kur’lu çalışanlar için sunulacak. Ancak İlerleyen dönemlerde bu kapsamın genişletilmesi ve Emekli Sandığı çalışanlarının da kapsama alınması söz konusu olabilir.

Para D-1

KADEME İLE EMEKLİLİKTE YAŞ ŞARTI 43-45’TEN BAŞLAYACAK

Kademeli emeklilik düzenlemesine ilişkin hazırlıklar başladı. Sosyal Güvenlik uzmanlarına göre kademeli emeklilikte yaş şartı 43 ve 45’ten başlayacak nokta yani Kadınlar sigorta giriş tarihine göre 43 yaşında erkekler ise sigorta giriş tarihine göre 45 yaşında emeklilik şansına sahip olacak. Önümüzdeki günlerde bakanlık tarafından hazırlanan düzenlemeler olgunlaşınca kademeli emeklilikte detaylı yaş ve prim şartına sizlerle paylaşacağız.

Editör: Yağmur Güzel