Zorunlu Afet Sigortası (ZAS) ile ilgili araştırmalar hız kazandı. Bir süredir üzerinde çalışmalar devam eden ZAS bir deprem kuşağında yer alan Türkiye’de büyük bir önem taşırken binaları aynı zamanda hortumdan orman yangınına kadar pek çok doğal afete karşı koruma altına alıyor. İşte milyonları etkileyen Zorunlu Afet Sigortası (ZAS) hakkında detaylar…

Zas Nedir F

ZORUNLU AFET SİGORTASI (ZAS) NE DEMEK?

Zorunlu Afet Sigortası, farklı doğal afetlerin yol açtığı hasarları karşılamak üzere tasarlanan bir sigorta türüdür. DASK ile yapılar depreme karşı sigortalanıyordu, ZAS ile depreme ek olarak sel, toprak kayması, heyelan, fırtına, dolu, çığ ve orman yangını gibi doğal afetler sonucu ortaya çıkan maddi zararlar da teminat altına alınacak.

ZAS’da sigorta kapsamında yer alan hasarlar, konutun yeniden inşası veya onarımı için gerekli maliyetleri kapsar. DASK sigortasının yerini alacak olan Zorunlu Afet Sigortası; DASK’ın kapsamını artırarak diğer doğal afetlere karşı da güvence sağlayacak ve bina sahiplerine yasal olarak zorunlu tutulacak.

Zas Nedir B

ZAS NE ZAMAN BAŞLIYOR, NELERİ KAPSIYOR?

Yapılan çalışmalar neticesinde ZAS’ın 2024 yılının son çeyreğinde hayata geçmesi bekleniyordu. Şu an için ise Meclis’in açılacağı 1 Ekim tarihinin beklendiği biliniyor. TBMM’nin açılışı, yeni yasama yılının başlaması ve Zorunlu Afet Sigortası ile ilgili görüşmelerin tamamlanması gibi süreçlerin sona ermesiyle ZAS’ın 2025 yılı başı itibariyle tamamen yürürlüğe geçmesi bekleniyor.

Zas Nedir C

ZAS başta deprem ve sel olmak üzere bütün doğal afetleri kapsayacak. Bunların içine; heyelan, yer kayması, dolu, hortum, fırtına, yanardağ patlaması gibi bütün afetler giriyor. Hatta dünyada çok örneği olmayan orman yangınları da ZAS’ın kapsamında olacak.

Ayrıca halen uygulanan zorunlu deprem sigortası köy alanlarını ve özellikle kerpiç evleri kapsamıyor. ZAS uygulamaya girince köy alanları içindeki konutlar ve kerpiç evler de sigorta kapsamına alınacak.

Editör: Şenay Yurtalan