İstanbul Anadolu Cumhuriyet Başsavcısı İsmail Uçar, Hakimler ve Savcılar Kurulu (HSK) Genel Sekreterliği’ne 6 Ekim tarihinde verdiği dilekçe ile İstanbul Anadolu Adliyesi’nde bazı ve hâkim ve savcılarla ilgili “rüşvet, iş takibi, aracılık ve usulsüzlük” iddialarını dile getirmişti. Yargıda Birlik Derneği, söz konusu dilekçe üzerinden yargı sistemi üzerine art niyetli paylaşımlar yapıldığını belirten bir mesaj yayımladı. Soruşturmanın mevzuata uygun bir şekilde yürütüldüğü işaret edilen açıklamada, görevini suistimal edenlerin yasalara uygun şekilde cezalandırılacağı ifade edildi. 

Yargıda Birlik Derneği tarafından yayımlanan kınama mesajının tamamı ise şu şekilde:

“Son dönemlerde, bir kısım yargı çalışanları hakkında ortaya atılan iddialarla ilgili olarak Hâkimler ve Savcılar Kurulunca gereğine tevessül edilmiş ve iddiaların araştırılması için müfettişler görevlendirilmiştir. 

Söz konusu iddialarla ilgili olarak mevzuata uygun bir şekilde yürüyen sürece rağmen, bazı medya organları ve kişilerce, hukuk sistemimizin ve yargı görevlilerimizin tamamını lekeleyici ve töhmet altında bırakıcı şekilde, daha da ötesi suç teşkil edebilecek art niyetli paylaşımlar yapıldığı görülmektedir. 

Ülkemizin yargı sistemi ve tüm çalışanları hakkında akla, mantığa ve gerçeğe aykırı bir şekilde olumsuz bir algı yaratarak devlet organlarını ve ülkeyi aşağılama amacı güden, kaos ortamı amaçlayan, masumiyet ilkesini ihlal eden, hiçbir ölçü tanımayan anlayışın karşısında olmak ve gerçeğin ortaya çıkmasını sağlamak, Derneğimizin kuruluş amaçlarındandır. 

Görevini suistimal eden varsa, yasalara uygun bir şekilde yapılacak soruşturma sonucunda tespitinin yapılması ve cezalandırılması hepimizin beklentisidir. 

Ancak mesleğinin ve görevinin gereklerini yasalara, hukuka, vicdani ölçülere göre adalet anlayışıyla fedakarca yerine getiren tüm yargı çalışanlarına karşı yapılan haksız ve ölçüsüz saldırıları kınıyor, kamuoyunun takdirine sunuyoruz. Saygıyla kamuoyuna duyurulur.”

ADALET BAKANI TUNÇ’TAN AÇIKLAMA

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, İstanbul Anadolu Cumhuriyet Başsavcısı İsmail Uçar tarafından Hakimler ve Savcılar Kurulu'na gönderilen ihbar dilekçesine ilişkin, şu ifadeleri kullandı:

“Bu ihbar dilekçesi üstünden bütün yargıyı töhmet altında bırakacak, yargı tarafsızlığı, bağımsızlığına yönelik eleştirileri kabul etmek, yargıyı yıpratıcı, adalete güveni sarsıcı açıklamalar yapmanın doğru olmadığını düşünüyoruz. Burada HSK buna benzer gelen ihbar dilekçelerini, gerek yargının içinden gerekse de vatandaşlarımızdan gelen dilekçeleri hep dikkate alır. HSK Teftiş Kurulu zaten Anayasal bir kurumumuz. Teftiş kurulu bunun için var. Bahsedilen iddiaları da Teftiş Kurulu Başkanlığı araştırıyor. Bunların doğru olup olmadığını, bunlarla ilgili kesin hüküm vermenin doğru olmadığını söylemek gerekiyor. Bir iddia ortaya atılmışsa bunu inceleyecek makamlar vardır ve bu makamların incelemesi ve soruşturması neticesinde ortaya çıkacak sonuca göre işlem tesis edilir”

BAŞSAVCI UÇAR, RÜŞVET İDDİASI İLE HSK’YA DİLEKÇE VERMİŞTİ

İstanbul Anadolu Cumhuriyet Başsavcısı İsmail Uçar, adliyedeki rüşvet iddiaları ile ilgili görev yaptığı adliyede Terör ve Örgütlü Suçlar Soruşturma Bürosu’na talimat verdi. Yapılan inceleme sonucu, usulsüz yapıldığı iddia edilen bir dizi işlem ortaya çıkarıldı ve tutanak altına alındı.

Rüşvet, iş takibi, aracılık, usulsüzlük iddiaları ile ilgili bir dilekçe hazırlayan Uçar, hazırladığı dilekçeyi 6 Ekim’de HSK Genel Sekreterliği’ne gönderdi. 

Başsavcı Uçar yazısında, 7 yıl boyunca İstanbul Anadolu Adalet Komisyonu Başkanlığı yapan ve 1 Eylül’de İstanbul Adalet Komisyonu Başkanlığı’na atanan Bekir Altun hakkında dikkat çeken ifadelere yer verdi. 

Söz konusu yazıda, Altun’un iş takipçiliği yaptığı ve bazı dosyaları para karşılığı kapattığı iddia edildi.