Mısır Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ahmed Ebu Zeyd, Refah Sınır Kapısı’nın açık olduğunu fakat İsrail’in, Gazze'ye yardımların girmesini kabul etmediğini söyledi. Ahmed Ebu Zeyd, Batı medyasını eleştirerek, tehcir senaryosunu teşvik ettiklerini, İsrail’in Refah Sınır Kapısı’nın Filistin tarafını 4 kez vurarak yardımların girişini reddetmesine rağmen, sınır kapısının kapalı olmasından Mısır’ı sorumlu tuttuklarını belirtti.

BATI MEDYASI İSRAİL’İ DEĞİL, MISIR’I SUÇLUYOR

Mısır Dışişleri Bakanlığı'nın sözcüsü Ahmed Ebu Zeyd, son dönemde Refah Sınır Kapısı ve Gazze'ye ulaştırılması beklenen yardımlarla ilgili durum hakkında bir basın bülteni yayınladı.

Mısır’ın son zamanlarda Batı basınında Gazze ile ilgili yaşanan gelişmelere yönelik haksız yere suçlandığını belirten Ebu Zeyd, "Batılı medya organları, zorla göç etme senaryolarını desteklemekte. İsrail, sınır kapısına yönelik gerçekleştirdiği dört saldırı ile yardımların Gazze'ye girişini engelliyor, ancak kapının kapalı oluşunu Mısır'ın üzerine yıkmaya çalışıyor." dedi.

Ayrıca Ebu Zeyd, "Refah Sınır Kapısı faal durumda, fakat İsrail Gazze’ye gelen yardımlara izin vermiyor. Şu an üçüncü ülkelerin vatandaşlarını bu bölgeden çıkarma görevi de Mısır’a bırakıldı. Ancak kapı açık ve Mısır bu insanların tahliye edilmemesinden mesul tutulamaz." şeklinde konuştu.

Mısır'ın başkenti Kahire'de 21 Ekim'de gerçekleştirilmesi beklenen "Kahire Barış Zirvesi" hakkında da bilgi veren Ebu Zeyd, barışa giden doğru yolu bulma adına yarınki zirvenin büyük bir fırsat olacağını vurguladı.

BIDEN DA “SORUMLU MISIR” ALGISI OLUŞTURMUŞTU

ABD Başkanı Joe Biden, 18 Ekim Çarşamba günü Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi ile gerçekleştirdiği telefon görüşmesinde, Mısır'ın Gazze'ye insani yardım taşıyan yaklaşık 20 tırın geçişine “izin verdiğini” duyurarak, “Gazze’ye insani yardımların geçişine izin vermeyen ülkenin İsrail değil, Mısır olduğu” algısı oluşturmuştu.

Oysa ki Biden-Sisi görüşmesinden saatler önce "Filistin'deki son durumu" ele almak için özel oturum düzenleyen Mısır Parlamentosu’nun alt kanadı Mısır Senatosu, İsrail’in saldırılarını "soykırım savaşı" olarak nitelendirerek, Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi'nin ulusal güvenlik ve sınırların korunması adına aldığı kararların yanı sıra Filistin halkına olan dayanışmasını tam anlamıyla desteklediklerini belirtmişti.

İsrail'in Gazze'de sivillere yönelik uyguladığı "tehcir" politikasını kabul etmediklerini ifade eden Mısır Senatosu Başkanı Abdulvehhab Abdurrezzak, uluslararası camiaya ve tüm dünya parlamentolarına, İsrail'in eylemlerini kınamaları ve faillerin hesap vermesi için adım atmaları çağrısında bulunmuş, ayrıca “Gazze'ye insani yardımın ulaştırılması için İsrail üzerinde uluslararası baskının artırılmasını” talep etmişti.

Kaynak: AA