Toplumda adaletsizlik algısı yaratan ve birçok cinayet davasında uygulanarak kamu vicdanını sızlatan kararların ortaya çıkmasına neden olan ‘Haksız tahrik’ ve ‘İyi hal’ indirimleri tarih oluyor. Hazırlıkları devam eden ve adaletsizlik algısı yaratacak uygulamalara son vermeyi planlayan yargı paketine bu konuda da bir madde eklenmesi gündeme geldi.
3-5 YIL YIL YATIP ÇIKILMAYACAK
Birçok cinayet davasında uygulanan ve suçluların kısa sürede salıverilmesine neden olan 'Haksız tahrik' indiriminde ceza süreleri arttırılacak. Ayrıca sanıkların duruşmalara takım elbise giydiği gerekçesiyle mahkemeler tarafından uygulanan 'iyi hal' indiriminde de kriterler değişecek.
YENİ DÜZENLEME
Türkiye Gazetesi'nin haberine göre; Adalet Bakanlığı tarafından çalışmaları devam eden yargı paketi kapsamında haksız tahrik uygulaması da gündeme geldi. Paket yasalaştığında suçlu haksız tahrikten yararlansa bile daha uzun süre cezaevinde kacak.
İŞTE YENİ MADDE
Türk Ceza Kanunu'nun ilgili maddesi "Haksız tahrik altında suç işleyen kişiye ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası yerine 18 yıldan 24 yıla ve müebbet hapis cezası yerine 12 yıldan 18 yıla kadar hapis cezası verilir. Diğer hallerde verilecek cezanın dörtte birinden dörtte üçüne kadarı indirilir" hükmünü içeriyor.
CEZAEVİNDE KALMA SÜRELERİ UZATILACAK
Yargı paketinde yer alacak düzenlemeye göre ise müebbet hapis cezasını gerektiren bir suçu, haksız tahrik altında işleyene verilecek cezanın alt sınırı 12 yıldan 16 yıla, üst sınır da 18 yıldan 22 yıla çıkartılacak. Ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasında ise alt sınır 18 yıldan 22 yıla, üst sınır 24 yıldan 30 yıla yükseltilecek. Böylece cezaevinde kalma süreleri artmış olacak.
İYİ HAL İNDİRİMİ DE KALKIYOR
Kadına yönelik şiddet, çocuk istismarı ve toplum vicdanını sarsan diğer suçlarda ‘iyi hâl’ indirimlerinin de kaldırılacağı belirtilirken, bu düzenlemeyle sanıkların mahkemedeki tavır ve kıyafet gibi kriterlere dayanarak daha az ceza almasının önüne geçilecek.
TOPLUM VİCDANI İÇİN YENİ ADIM
Yargı reformu ile birlikte, sanıkların ceza almaktan kaçınmak için ‘haksız tahrik’ ve ‘iyi hâl’ gerekçelerini suistimal etmelerinin önüne geçilmesi amaçlanıyor. Reform paketinin, önümüzdeki dönemde TBMM’de görüşülerek yasalaşması bekleniyor. Yeni düzenlemenin, yargıya duyulan güveni artırmayı amaçladığı belirtiliyor.