Virüs Potpurisi nedir? Bulaşıcı mıdır? Belirtileri neler? Virüs Potpurisi sebebi ile acile başvuranların sayısı arttı. İşte detaylar...
HASTALIKLAR ARTTI ACİL SERVİSE BAŞVURANLARIN SAYISI İKİYE KATLADI!
Kış aylarının gelmesi ile birlikte hastalıklar çoğaldı ve acil servislere başvurular iki katına çıktı.
Gribal enfeksiyonların haricinde acil servise başvuru sayılarının artması, Virüs Potpurusi'nin sebep olduğu belirtiliyor..
Çorlu Devlet Hastanesi Başhekimi ve Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Mustafa Doğan, son günlerde gribal enfeksiyon nedeniyle hastanenin acil servislerine başvuran hasta sayısının iki katına çıktığını söyledi.
Doğan bu durumun "virüs potpurisi"nden kaynaklandığını söyledi..
Virüs Potpurisi Nedir?
Önceki dönemlerde günde 750 ile 1000 arasında olan acil servise başvuranların sayısının bin 750 ile 2 bine yükseldiğini söyleyen Doç. Dr. Doğan şunları söyledi:
"Kış mevsimi biraz geç geldi. Bununla beraber de mevsimsel dönüşümün getirmiş olduğu üst solunum yolları enfeksiyonları ve gribal enfeksiyonların varlığında, seyrinde bir artış var.
Bu yıl biraz daha çoklu etkenlerle karşı karşıyayız. Yani biz hastanemize influenza virüs, koronavirüs, adenovirüs, rinovirüs ve benzeri üst solunum yolu enfeksiyonuyla başvuran hastalarımız oluyor."
"Haliyle bir enfeksiyon tablosundan iyileşip kişi bir müddetten sonra farklı bir etkene maruz kalabiliyor. Buna bağlı olarak da hastalıkların seyri biraz daha uzuyor. Uzamış ateşle karşılaşabiliyoruz ve iyileşiyor gibi olup sonra tekrar eden bir klinik tabloyla gelebiliyor. Kas ağrıları, eklem ağrıları, halsizlik şikayetleri var. Vücut, dönemin özelliklerini, yani bir virüs potpurisi yaşıyoruz."
Virüs Potpurisi Nasıl Geçer?
Doç. Dr. Doğan, bulaşıcı hastalıklardan korunmak için ise şu önerilerde bulundu:
"Bir, semptomlarımıza yönelik semptom tedavi, semptomatik tedavi alacağız. İki, bağışıklık sistemimizi kuvvetlendirecek besin öğeleriyle besleneceğiz, yeterli uyku uyuyacağız. Biraz dijitalden, elektronikten uzak kalacağız. Özellikle ileriki yaştakilerin dijitale fiziksel olarak çok fazla vakit harcadıklarını düşünmüyorum.
Ama önce genç çocuklarım, bilgisayar başında uzun süre vakit geçirmekteler. Bazen bu süreçte beslenmeyi dahi unutuyorlar. Enfeksiyon süreçlerinde vücut çok ciddi sıvı kaybına maruz kalır. Mutlak suretle yeteri kadar sıvı tüketmeliyiz."