Türkiye’nin konuştuğu 6 yaşındaki H.K.G.'nin evlendirilmesiyle ilgili görülen davada mahkeme kararını açıkladı.

H.K.G ailesi tarafından 29 yaşındaki müridi Kadir İstekli ile zorla evlendirildiğini, çocukluğu boyunca her gün cinsel istismara maruz kaldığını ve bunun kendisine bir oyun gibi gösterildiğini iddia etmişti. Mahkeme, Hiranur Vakfı'nın kurucusu baba Yusuf Ziya Gümüşel'e 20 yıl, kız çocuğunun evlendirildiği Kadir İstekli'ye 30 yıl, anne Fatıma Gümüşel ise 16 yıl 8 ay hapis cezası verdi.

6 yaşındaki gelin karar 2

ÖNCESİNDE NE OLMUŞTU?


Yusuf Ziya Gümüşel'in Hiranur Vakfı'nın kurucusu olduğu bilinen olayda, Gümüşel'in kızı H.K.G., 6 yaşındayken 29 yaşındaki müridi Kadir İstekli ile evlendirildiğini, çocukluğu boyunca her gün cinsel istismara maruz kaldığını ve bunun kendisine bir oyun gibi gösterildiğini belirterek şikayetçi oldu.

Bu iddia üzerine Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı soruşturma başlattı ve iddianame hazırladı. İddianame, geçtiğimiz yıl aralık ayında 2. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kabul edildi. İlk duruşmanın 22 Mayıs 2023 tarihinde yapılacak olması tepkilere neden oldu, ancak Anadolu 2. Ağır Ceza Mahkemesi, duruşma tarihini öne çekerek 30 Ocak'ta ilk incelemesini yapma kararı aldı.

Davanın ikinci duruşmasında Adli Tıp Kurumu'ndan gelen rapor, H.K.G.'nin ruh sağlığının bozulduğunu belirtti ve cumhuriyet savcısı sanıkların cezalandırılmalarını talep etti. Davanın 3. ve 4. celseleri ise savcının mazereti nedeniyle ertelendi.
6 yaşındaki gelin karar 1

Kaynak: DHA